Skip to main content

Εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίων σε Πολυτεχνειούπολη και Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δύο επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων σε χώρο της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου, καθώς και σε κτίριο στο Ηράκλειο Κρήτης, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης πραγματοποίησαν  πρωινές ώρες σήμερα, οι αστυνομικές δυνάμεις.

Οι χώροι αποδόθηκαν σε εκπροσώπους των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Για το χώρο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη τα τελευταία περίπου 20 χρόνια, είχε προηγηθεί επιχείρηση εκκένωσης την 31 Αυγούστου 2023 οπότε και αποδόθηκε στον Κοσμήτορα της Σχολής, ωστόσο ανακαταλήφθηκε.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6 μονάδες υπολογιστών, σπρέι, πλήθος αφισών αναρχικού περιεχομένου, σακίδιο με στολή αεροπορίας, πανό, γάντια, χειρόγραφες σημειώσεις, τηλεβόας και μόντεμ.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αποκλεισμένη ήταν τα ξημερώματα η οδός Λόρδου Βύρωνος και η οδός Θεοτοκοπούλου στο κέντρο του Ηρακλείου από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, λόγω αστυνομικής επιχείρησης λίγο μετά τις 05.30 το πρωί για την εκκένωση του υπό κατάληψη επί 20ετία κτιρίου του “Ευαγγελισμού”.

Οι αστυνομικές δυνάμεις (αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Τ.Ε.Κ.Α.Μ.) Κρήτης) νωρίς το πρωί έκαναν έφοδο στο κτίριο και μέσα εντοπίστηκαν 10 άτομα που συνελήφθησαν, χωρίς να προβάλλουν αντίσταση.

Το πρώτο μέρος της επιχείρησης, αυτό της εκκένωσης του κτιρίου, ολοκληρώθηκε. Το κτίριο σφραγίστηκε και φυλάσσεται από αστυνομική δύναμη.

Στο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 29 ρόπαλα, τσεκούρι, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, δελτία ταυτότητας που δεν ανήκουν στους συλληφθέντες, μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κιβώτια με πέτρες και υλικά κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.