Skip to main content

Τετράωρη ενημέρωση Κοτζιά στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής

Περισσότερες από τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση της της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με αντικείμενο ενημέρωση των μελών της για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο. 

Εξερχόμενος της κλειστής συνεδρίασης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την ενόχλησή του, με αφορμή δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Κάνω τη δουλειά μου. Η δουλειά μου είναι να είμαι σοβαρός και να μην λέω πράγματα που δεν είπα μέσα. Κάποιοι έκαναν δηλώσεις και είπαν πράγματα που δεν είπαν στην επιτροπή», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Εξερχόμενος της Επιτροπής, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «Είναι λανθασμένη η πολιτική εκτίμηση πως η Τουρκία ενεργεί με νευρικότητα. Η Τουρκία έχει σταθερές στρατηγικές επιδιώξεις που αυτή τη στιγμή ενισχύονται και ως προς την έκφρασή τους και ως προς την βιαιότητά των διεκδικήσεων της».

Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι «η Τουρκία καθίσταται ένας αμφισβητίας της διεθνούς νομιμότητας στο σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι προφανώς πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο και ενημερώσεις και τόνισε ότι η Ν.Δ. θεωρεί πως «δεν λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας – Τουρκίας, όπως είχε ειπωθεί μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα».

Για το συμβάν με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται στην Τουρκία, επεσήμανε ότι υπάρχει έλλειμμα λειτουργίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καταλογίζοντας στον υπουργό Πάνο Καμμένο ότι «πέρασαν πέντε ημέρες μέχρι να πάρει καθαρή θέση».

«Θεωρώ ότι αρχίζει πλέον να αποκτά σταθερό χαρακτήρα η πολιτική ομηρίας που ακολουθεί η Τουρκία. Αυτό συνέβη με τους Γερμανούς, συνέβη με τις ΗΠΑ, συνέβη με τους Ολλανδούς. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει μια μεταλλασσόμενη πρακτική ομηρίας που γίνεται εργαλείο εξωτερικής πολιτικής», είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος είπε από την πλευρά του ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε εκτεταμένη ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, για το επεισόδιο με τους δύο στρατιωτικούς. «Εγώ δεν μπορώ να μεταφέρω τίποτε από όσα είπε ο υπουργός. Η συνεδρίαση είναι κεκλεισμένων των θυρών», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Παρατήρησε πάντως ότι σε επικοινωνία που είχε ο ίδιος και με το στράτευμα και με διπλωματικές πηγές όσα του ελέχθησαν ήταν σύμφωνα με όσα είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι δηλαδή το θέμα θα λυθεί σύντομα. «Το θέμα όμως δεν λύθηκε σύντομα. Εμείς δεν θελήσαμε σε καμία περίπτωση να μεταφέρουμε τις συγκρούσεις μας και στο θέμα αυτό, όμως πέρασαν πέντε ημέρες, τα πράγματα εξελίχθηκαν ανάποδα από αυτά που εκτιμούσε η κυβέρνηση, και αυτό ήταν κάτι που υπογραμμίσαμε», συμπλήρωσε.

«Από τη δική μας πλευρά, ανέφερα ότι μολονότι επί τρία χρόνια, είναι διχαστική η κυβέρνηση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, εμείς στηρίξαμε, και στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα, πλην της επίσκεψης Ερντογάν», συνέχισε ο κ. Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι «η επίσκεψη Ερντογάν ήταν πλήρως λανθασμένη, άσχημα προετοιμασμένη και τα άσχημα απόνερα της τα γευόμαστε ακόμα και σήμερα».

Επεισόδιο

Με την έναρξη της συνεδρίασης έλαβε χώρα επεισόδιο όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε την απομάκρυνση από την αίθουσα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά.

Τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν ότι πρέπει να γίνει παρέμβαση στον πρόεδρο της Βουλής για «αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά» του βουλευτή προκειμένου να υπάρξει θεσμική απάντηση.

Πηγή: ΑΜΠΕ