Skip to main content

Νέες ταυτότητες με νέο αριθμό – Πώς θα αλλάξει στα δημόσια έγγραφα

Screenshot/ Υπ. Προστασίας Πολίτη

«Oι νέες ταυτότητες εκδίδονται βάσει των κανόνων της Ε.Ε. Είναι ίδιες με της Γαλλίας και της Γερμανίας και δεν υπάρχει σύστημα εντοπισμού σε αυτές» επανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Νέο αριθμό θα έχουν οι νέες ταυτότητες, η έκδοση των οποίων αρχίζει από σήμερα, Δευτέρα 25-09, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι προς το παρόν η επιβεβαίωση στο αίτημα για νέα ταυτότητα θα έρχεται μέσω e-mail, ωστόσο σε 1,5 μήνα θα έρχεται μέσω και SMS.

Είπε επιπλέον ότι η νέα ταυτότητα θα έχει νέο αριθμό, προσθέτοντας ότι στα δημόσια τουλάχιστον έγγραφα, θα αλλάζει αυτόματα λόγω της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών που είναι διασυνδεδεμένες.

Σε ό,τι αφορά τις φωτογραφίες για τις ταυτότητες, είπε ότι οι πολίτες μπορούν να φωτογραφίζονται από επαγγελματίες φωτογράφους, ωστόσο τους δίνεται η δυνατότητα να το κάνουν μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα.

«Oι νέες ταυτότητες εκδίδονται βάσει των κανόνων της Ε.Ε. Είναι ίδιες με της Γαλλίας και της Γερμανίας και δεν υπάρχει σύστημα εντοπισμού σε αυτές» επανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

«Η νέα ταυτότητα είναι μία υποχρέωση για να μπορεί η χώρα να συμβαδίζει με τις υποχρεώσεις και τις συνθήκες ασφαλείας, που -και στην Ευρώπη- με κανονισμούς και με οδηγίες έχουν ψηφιστεί και διεθνώς είναι απαραίτητες για να μπορούμε να κινούμαστε με ασφάλεια και να μην μας κοιτάζουν με “μισό μάτι” όταν βγαίνουμε στο εξωτερικό» τόνισε ο κ. Οικονόμου, ενώ επανέλαβε ότι από το 2026 και μετά όλες οι παλαιού τύπου ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν.

Επιπρόσθετα ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι είναι και μια μεταρρύθμιση για την ελληνική Πολιτεία, σημειώνοντας ότι οι νέες ταυτότητες είναι ένα έγγραφο που δεν παραχαράσσεται, δεν χακάρεται, δεν θα μπορούν να υποκλαπούν προσωπικά δεδομένα. Επίσης για ακόμα μια φορά ξεκαθάρισε πως τα νέα δελτία δεν έχουν ούτε γεωντοπισμό ούτε γεωχωρικά, σημειώνοντας ότι «…δεν έχουν τίποτα από όλα αυτά τα περίεργα και τα μυστήρια που λένε κάποιοι».

Παράλληλα απευθυνόμενος σε όσους ανησυχούν για θέματα του σεβασμού της ιδιωτικότητας, των προσωπικών δικαιωμάτων κ.λπ., τόνισε ότι οι καινούριες ταυτότητες εκδίδονται με βάση τις οδηγίες, τις προδιαγραφές και το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. «Αν η Ε.Ε. για ένα πράγμα φημίζεται, είναι για τον σεβασμό της ιδιωτικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών» σημείωσε σχετικά.

Διαβάστε επίσης: