Skip to main content

Απεργία: Χειρόφρενο σε Μετρό και ΗΣΑΠ – Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ

Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία με αίτημα την απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου - Συμμετέχει στην απεργία και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών

Μετ’ εμποδίων σήμερα οι μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας την απόσυρση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.

Οι συρμοί του Μετρό και του Ηλεκτρικού (Γραμμές 1,2 και 3) θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι όλη την ημέρα.

«Την Πέμπτη 21/9/2023 απεργούμε ολόκληρο το 24ωρο και συμμετεχουμε μαζικά στα συλλαλητήρια» αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών.

Το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 13:30, ενώ κανονικά θα πραγματοποιηθούν όλα τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία ανέστειλαν την εξαγγελθείσα στάση εργασίας, μετά τη δικαστική απόφαση που την έκρινε παράνομη. Νόμιμη κρίθηκε η απεργία στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης.

Προσφυγή από τη ΣΤΑ.ΣΥ

Στη δικαιοσύνη κατά δύο Σωματείων εργαζομένων της εταιρείας προσφεύγει η ΣΤΑ.ΣΥ, καταθέτοντας απεργιακή αγωγή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ «το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό, εξήγγειλαν μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης 24ωρη απεργία για την επόμενη ημέρα, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Κατά πάγια πρακτική τους, προκηρύσσουν για μια ακόμη φορά κυριολεκτικά την “τελευταία” στιγμή απεργιακές κινητοποιήσεις, που προκαλούν τεράστια αναστάτωση και ταλαιπωρία στους επιβάτες και δεν μπορούν, λόγω των χρονικών περιορισμών, να κριθούν από τα δικαστήρια».

Η ΣΤΑ.ΣΥ, συνεχίζει η ανακοίνωση, προσέφυγε στη δικαιοσύνη νωρίτερα σήμερα, αναμένοντας τις αποφάσεις σωματείων εργαζομένων της εταιρείας, που συνεδρίαζαν προγραμματισμένα, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο και κάθε νομική δυνατότητα που της δίνεται. Η προσφυγή έγινε κατά της απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις, που αντιτίθεται στα όσα προβλέπει ρητώς η διαιτητική απόφαση (1/2023) του ΟΜΕΔ, που ορίζει τις προϋποθέσεις κήρυξης νόμιμης απεργίας και το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας, ειδικά για τη ΣΤΑ.ΣΥ. Τέλος η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ζητά συγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία που θα υποστεί στις μετακινήσεις του.

Κανονικά οι πτήσεις

Πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρουν επίσης ότι κανονικά θα εκτελούνται όλες οι πτήσεις, καθώς παράνομη και καταχρηστική κηρύχθηκε η απεργία των εργαζομένων στην εναέρια κυκλοφορία.

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά η ΑΔΕΔΥ

Στην ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα καλεί σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30.