Skip to main content

Λιβύη: 5 οι νεκροί της ελληνικής αποστολής

REUTERS/Ayman Al-Sahili

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις- Επαναπατρίστηκαν οι σοροί.

Στους πέντε ανέρχονται οι νεκροί της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ. Νεκρά είναι τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο διερμηνείς που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ανακοίνωση, χθες το βράδυ, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας έκανε λόγο για τρεις νεκρούς και δύο αγνοούμενους.

Τα 19 μέλη της ελληνικής ομάδας διάσωσης (υγειονομικοί και ένα τμήμα ασφάλειας που τους συνόδευε) βρίσκονταν στη Λιβύη με αποστολή να βοηθήσουν τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel. Η ελληνική ομάδα κατευθυνόταν έτσι προς την πλημμυρισμένη πόλη Ντέρνα όταν το λεωφορείο που την μετέφερε συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό. Ωστόσο, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τροχαίο δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Στην Ελευσίνα έχει φτάσει το C-130, το οποίο επαναπατρίζει τους 14 Έλληνες αλλά και το μεταφορικό αεροσκάφος, C-27, το οποίο μεταφέρει τους πέντε νεκρούς.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, δόθηκε αγώνας δρόμου για να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση επαναπατρισμού καθώς οι τραυματίες είχαν μεταφερθεί σε διαφορετικά νοσοκομεία και οι επικοινωνίες είναι «πεσμένες» σε μεγάλο εύρος της χώρας. Τελικά κατάφεραν και συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Βεγγάζης και πριν από λίγο έφτσαν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση, κάποιοι από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους, γι΄αυτό και έφτασαν στη Λιβύη με το C-130 εξειδικευμένοι γιατροί ώστε να προσφέρουν την αναγκαία βοήθεια στους τραυματίες προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν.

Έχοντας φτάσει στην Ελλάδα, οι τραυματίες μεταφέρονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να νοσηλευθούν εφόσον χρειάζεται.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κήρυξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 5 μέλη της ελληνικής αποστολής.

«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος συμμετέχοντας στην αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Η απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», είπε σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

«Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή. Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση. Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

Κ. Μητσοτάκης: Διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές

Στο τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη αναφέρεται με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές».

«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα», σημειώνει, τονίζοντας ότι η πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των οικογενειών των πέντε Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους.

«Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης. Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους», καταλήγει ο πρωθυπουργός.