Skip to main content

Meteo: Η εξέλιξη της φωτιάς στον Έβρο – Δορυφορικές απεικονίσεις

REUTERS/Alexandros Avramidis

Περίπου 650.000 στρέμματα κάηκαν το τριήμερο 21-23 Αυγούστου

Την εξέλιξη της φωτιάς στον Έβρο, η οποία μαίνεται για 12η ημέρα έχοντας κατακάψει περισσότερα από 800.000 στρέμματα, καταγράφουν δορυφορικές απεικονίσεις της Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ε.Ε.

Σε βίντεο (animation) της υπηρεσίας Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζεται η εξέλιξη των καμένων εκτάσεων από την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά (19.08.2023) μέχρι και χθες, 29.08.2023.

Συνεχίζοντας να καίει για 12η μέρα, η καμένη έκταση στην τελευταία ανανέωση από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus, ανήλθε στα 812.600 στρέμματα (έως την 29.08.2023, 12:03 τοπική ώρα).

Από τη συνολική καμένη έκταση των 812.600 στρεμμάτων, τα περίπου 650.000 στρέμματα κάηκαν το τριήμερο 21-23 Αυγούστου.

Η οπτικοποίηση της εξέλιξης της καμένης έκτασης στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μήνυμα 112 για εκκενώσεις οικισμών

Η κατάσταση στον Έβρο παραμένει πολύ δύσκολη και σήμερα, Τετάρτη. Μήνυμα από το 112 εστάλη μετά το μεσημέρι για εκκένωση των οικισμών Σιδηρώ και Γιαννούλη.

Όσοι βρίσκονται στην περιοχή Γιαννούλη καλούνται να απομακρυνθούν προς Σουφλί, ενώ οι κάτοικοι του οικισμού Σιδηρώ, καλούνται να εκκενώσουν προς Μέγα Δέρειο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι αντιμέτωπες με πολλές αναζωπυρώσεις, οι μεγαλύτερες από τις οποίες σημειώθηκαν στην περιοχή της Κοτρωνιάς, περιμετρικά του οικισμού σύμφωνα με την ΕΡΤ, με τους άνεμους στην περιοχή να έχουν ενισχυθεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες ώρες.

Οι επιχειρήσεις κατάσβεσης επικεντρώνονται στα ενεργά μέτωπα στις περιοχές της Λεπτοκαρυάς και ειδικότερα στη θέση Μεγάλο Ρέμα και στην Κοτρωνιά.

Το έργο της κατάσβεσης παρά τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις τις τελευταίες ώρες καθίσταται ακόμη δυσκολότερο κυρίως στο πύρινο μέτωπο της Κοτρωνιάς, καθώς η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων σε νοτιάδες, από βορειοανατολικούς που έπνεαν τις προηγούμενες ημέρες, σήμερα σπρώχνει τη φωτιά, με την πορεία της να μοιάζει ανεξέλεγκτη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης νύχτας για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις. Χθες Τρίτη, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, σημειώθηκε μια μεγάλη αναζωπύρωση στην Κοτρωνιά, με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην περιοχή με την οδηγία να κατευθυνθούν προς Γιαννούλη.

Δημήτρης Πέτροβιτς στη «Ν»: Πολύ επιθετική φωτιά

Μιλώντας στο naftemporiki.gr, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς έκανε λόγο για πολύ επιθετική φωτιά, σημειώνοντας ότι αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση των μετώπων.

Ο κ. Πέτροβιτς είπε ότι υπάρχουν τρία μέτωπα στις εξής περιοχές:

  1. Κοτρωνιά,
  2. Λεπτοκαρυά,
  3. Τρεις Βρύσες.

Ανάφερε επιπλέον ότι επιχειρούν 19 εναέρια μέσα, ενώ αναμένονται ακόμη δύο Καναντέρ από Ισπανία.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ουδείς γνωρίζει πότε θα σβήσει τη φωτιά, επισημαίνοντας ότι μαίνεται σε εξαιρετικά δύσβατες περιοχές, με αποτέλεσμα οι επίγειες δυνάμεις να μην μπορούν να φτάσουν. Όπως είπε, μόνο στα εναέρια μέσα στηρίζονται οι ελπίδες.

Διαβάστε επίσης:

Ο πύρινος εφιάλτης του φετινού καλοκαιριού σε αριθμούς (infographic)

Έβρος: Κρανίου τόπος η Δαδιά – Φωτογραφίες και βίντεο (πριν και μετά)