Skip to main content

Φωτιά στην Πάρνηθα: Πώς αναμένεται να εξελιχθεί

REUTERS/Alkis Konstantinidis

Έχει χαρακτηριστικά backing fire - Τι σημαίνει αυτό

Νύχτα αγωνίας ζουν οι κάτοικοι της Αττικής με το βλέμμα στην Πάρνηθα. Η φωτιά στην Φυλή ξέσπασε περίπου στις 12.00 και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Πλέον κατευθύνεται προς την Πάρνηθα και προς το απευκταίο, τον Εθνικό Δρυμό, όπως είπε ο δήμαρχος Φυλής στο Open.

Συμπεριφορά «οπισθοδρομούσας πυρκαγιάς» (backing fire) έχει το μέτωπο στην περιοχή της Πάρνηθας, σύμφωνα με την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME της μονάδας METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ):

Η ομάδα FLAME ειδικότερα ενημερώνει:

  • Η πυρκαγιά συμπεριφέρεται ως οπισθοδρομούσα πυρκαγιά (backing fire), εξαπλούμενη βόρεια-βορειοανατολικά, αντίθετα στην επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά της φωτιάς παίζει η αλληλεπίδραση της με την πολύπλοκη τοπογραφία και ειδικότερα τις απότομες κλίσεις της περιοχής, οπότε και αυτή μπορεί να κινείται με σχετική ταχύτητα ενάντια στους εξασθενημένους αυτή την ώρα βορειοανατολικούς ανέμους.
  • Επιπροσθέτως, η παρουσία πυκνής και συνεχούς βλάστησης σε συνδυασμό με τις χαράδρες της περιοχής ευνοεί την πρόσκαιρη ανάπτυξη ακραίας συμπεριφοράς. Με βάση την εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά, αναμένεται η προς βορρά εξάπλωση της να  επιβραδυνθεί όταν πλέον θα πλησιάσει την κορυφογραμμή.
  • Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η πλευρική της ανάπτυξη, δυτικά και ανατολικά.
  • Τέλος, σημειώνεται ότι πολύ κρίσιμο στοιχείο για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς θα αποτελέσει ο αποτελεσματικός έλεγχος των όποιων εστιών παραμείνουν ενεργές εντός των χαραδρών της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, αυτή τη στιγμή εμφανίζουν μικρή βελτίωση. Ωστόσο, η εξασθένιση των ανέμων υποβοηθά την αλληλεπίδραση της φωτιάς με την τοπογραφία και τη συνέχιση της εξάπλωσης της προς βόρεια-βορειοανατολικά, όπως σημειώθηκε παραπάνω.

Από νωρίς το ξημέρωμα (03:00) της Τετάρτης 23.08.2023  αναμένεται  εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες θα παραμείνουν δυσμενείς έως και αργά το απόγευμα (19:00) της ίδιας ημέρας. Τα παραπάνω συνοψίζονται στο πυρομετεώγραμμα της Εικόνας 1.