Skip to main content

Νέα Φιλαδέλφεια: Στην φυλακή και οι 105 κατηγορούμενοι για την άγρια επιδρομή

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Το βάρος της έρευνας πέφτει πλέον, στον εντοπισμό του δράστη της δολοφονίας , ο οποίος, σύμφωνα με τους συνηγόρους, διακρίνεται στα βίντεο από την καταδρομική επίθεση των Κροατών οπαδών. Εκτιμήσεις ότι έχουν διαφύγει Κροάτες.

Στην φυλακή βρίσκονται και οι 105 κατηγορούμενοι  για τα φονικά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, μετά και την ολοκλήρωση του σημερινού τρίτου κύκλου των απολογιών. Πλέον το βάρος της έρευνας πέφτει στον εντοπισμό του δράστη της δολοφονίας του Μιχάλη, ο οποίος, σύμφωνα με τους συνηγόρους, διακρίνεται στα βίντεο ντοκουμέντα από την καταδρομική επίθεση των Κροατών οπαδών.

Ανάμεσά στους προφυλακισθέντες βρίσκονται δύο Έλληνες και ένας κατηγορούμενος αλβανικής καταγωγής.

Επίσης, μεταξύ των κατηγορουμένων είναι οι πέντε υπήκοοι Κροατίας που συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα επιχειρώντας να φύγουν προς Ιταλία καθώς και ο συμπατριώτης τους που συνελήφθη στην Κακαβιά θέλοντας να περάσει τα σύνορα για Αλβανία.

Αρνήθηκε τον αρχηγικό του ρόλο.

Ένας 40χρονος κατηγορούμενος ο οποίος φέρεται να είναι επικεφαλής της κροατικής ομάδας φανατικών φιλάθλων, «Bad Blue Boys» ισχυρίστηκε στην απολογία του πως ήρθε αεροπορικώς από την Βιέννη όπου διαμένει για να χειροκροτήσουν την ομάδα τους μετά το τέλος της προπόνησης της. Όπως φέρεται να ισχυρίστηκε εκεί δέχθηκαν επίθεση ωστόσο υποστήριξε πως δεν έχει σχέση με την επίθεση και τη δολοφονία. Όπως τόνισε επίσης έχει συλληφθεί στο παρελθόν για επεισόδια αλλά δεν είναι ο αρχηγός των «Bad Blue Boys».

Κάθε σχέση με τη δολοφονική επίθεση αρνήθηκαν και δύο Κροάτες που συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα. Όπως υποστήριξαν ήρθαν στην Ελλάδα οδικώς για ολιγοήμερες διακοπές, ταξίδεψαν στην Αθήνα, πήγαν στο Σύνταγμα για καφέ και συνέχεια αναχώρησαν για άλλο προορισμό. Όπως ανέφεραν ενώ βρισκόντουσαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και εκεί πάνω στην ταραχή τους ξέχασαν και το σακίδιο που είχαν μαζί τους

Εκτιμήσεις πως διέφυγαν Κροάτες

Πάντως, οι αρχές εκτιμούν ότι υπάρχουν κάποιοι Κροάτες που έχουν διαφύγει από τη χώρα

Στους κατηγορούμενους (κρίθηκε κι εκείνος προσωρινά κρατούμενος) προστέθηκε ακόμη ένας άνδρας κροατικής καταγωγής,  το όνομα του οποίου δεν περιλαμβάνεται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας, καθώς συνελήφθη αργότερα και είναι αδελφός ήδη κατηγορούμενου στην υπόθεση.

Για ένα ακόμα πρόσωπο που περιλαμβάνεται στο διαβιβαστικό, ελληνικής υπηκοότητας, δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης καθώς δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί  τα πλήρη στοιχεία του.

Στο διαβιβαστικό των αρχών περιλαμβάνεται ωστόσο ακόμη ένα πρόσωπο ελληνικής καταγωγής, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως.

Σε 16 σωφρονιστικά ιδρύματα

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 40 φυλακιστήρια για 16 σωφρονιστικά καταστήματα ανά την επικράτεια για όσους κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι. Οι κατηγορούμενοι έχουν «σπάσει» σε ομάδες των 1-3 κρατουμένων. Οι πιο πολυπληθείς ομάδες αφορούν τους οκτώ που θα κρατηθούν στις φυλακές Αυλώνα και τους έξι που οδηγούνται στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού.

‘Εντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Εντωμεταξύ, την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσαν οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Κροάτη Προέδρου, Ζόραν Μιλάνοβιτς, με την οποία επιχειρήθηκε ωμή παρέμβαση στον ρόλο της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κροατίας είπε: «Αν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να τους κρατήσει και τους 100 μέσω κάποιου είδους “τεχνητής κράτησης”, αυτό θα είχε στοιχεία βεντέτας ή απόδοσης συλλογικής ευθύνης. Περιμένω ότι πολύ σύντομα θα λογοδοτήσουν οι πραγματικά υπεύθυνοι».

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος: Προσβολή των θεσμών της χώρας μας, οι δηλώσεις του Κροάτη πρόέδρου

 Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος επισήμανε τα ακόλουθα: 

«Οι  δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας.

Η προστασία θεμελιωδών έννομων αγαθών, όπως αυτών της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας Πολιτείας, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”