Skip to main content

«Όχι» του ΣτΕ στην κατασκευή ΚΥΤ στη Βάστρια Λέσβου- Καιρίδης: Την Άνοιξη θα λειτουργήσει η δομή

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αντιφατικά τα μηνύματα για τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη θέση Βάστρια

Δεκτή έγινε από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμό 1335/2023 απόφασή του, η αίτηση της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ακύρωσε την αδειοδότηση του έργου κατασκευής Κέντρoυ Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στη Πλάτη- Βάστρια της Λέσβου για έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης και παράλληλα, ακύρωσε την έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση 21.011 τ.μ. προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος πρόσβασης στη δομή.

Στο Κ.Υ.Τ. της περιοχής Πλάτη- Βάστρια Λέσβου είχε προγραμματιστεί να διαμένουν πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς οι οποίοι έχουν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, προκειμένου να υπαχθούν στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, αλλά και για να υποβάλουν αίτημα διεθνούς προστασίας.

Καιρίδης: Την Άνοιξη θα λειτουργήσει η δομή

Ωστόσο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, που συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, σημείωσε ότι η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη θέση Βάστρια θα λειτουργήσεις στις αρχές της ερχόμενης Άνοιξης. Όπως ο Δήμαρχος υποστήριξε «υπήρξαν διάφορες δυσκολίες απέναντι στον λαϊκισμό μέχρι να φτάσουμε στην τωρινή κατάσταση. Δεχτήκαμε βολές και απειλές, αλλά πιστεύω ότι αυτό που κάναμε εντέλει ήταν προς όφελος του νησιού μας. Κλείσαμε τις δομές μέσα στην πόλη με τη βοήθειά σας. Το Λιμενικό έβαλε πλάτη, έσωσε ζωές και όντως του οφείλουμε πολλά για την κατάσταση που έχουμε αυτή τη στιγμή στο νησί μας, δηλαδή μια κανονικότητα ως ένα βαθμό».

Ο Υπουργός επισήμανε ότι «έχουμε σχέδιο, όραμα και θέληση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του μεταναστευτικού. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση του ΚΕΔ στο Καρά Τεπέ και η μεταφορά των ανθρώπων που διαβιούν εκεί, στο νέο Κέντρο που θα γίνει στην Βάστρια».

Ο κ. Δημήτρης Καιρίδης πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο θα ασκήσει πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να σταματήσει η Τουρκία να είναι διεθνής κόμβος διακίνησης μεταναστών. Είναι εξωφρενικό, άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική να πηγαίνουν αεροπορικώς στην Τουρκία και στη συνέχεια με επισφαλή μέσα να ταξιδεύουν προς την Ελλάδα».

Σήμερα επίσης ο κ. Καιρίδης επισκέφθηκε τη δομή στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ). Ο Υπουργός ξεναγήθηκε από τον Διοικητή της δομής, στις τέσσερις ζώνες διαμονής των ΠΤΧ (Μπλε, Κίτρινη, Κόκκινη, Πράσινη), ενώ ακολούθησε ενημέρωση για τη λειτουργία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Επίσης, ο κ. Καιρίδης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των Κλιμακίων Καταγραφών, των Άτυπων Γραφείων Ευαλωτότητας, και τους χώρους εργασίας του προσωπικού και της διοίκησης.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός συνομίλησε, με τη βοήθεια διερμηνέων, με αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη, ενώ συναντήθηκε και με στελέχη της Frontex και την τοπική συντονίστρια της Κομισιόν (DG HOME).

Τέλος, ο Υπουργός συνομίλησε με συμβασιούχους εργαζόμενους της δομής για θέματα που τους απασχολούν, καθώς και με τον Αντιπρόεδρο της Κοινότητας Παναγιούδας και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μόριας για ζητήματα που αφορούν τα έργα που εκτελούνται στις περιοχές τους με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ