Skip to main content

Πυρκαγιές: Πώς σώθηκε η Αρχαία Ολυμπία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ ILIALIVE.GR

«Αν δεν είχαν προηγηθεί οι φωτιές σε Καρούτες και Παλαιοβαρβάσαινα, η φωτιά θα είχε φτάσει στον οικισμό μας».

Η φωτιά που ξέσπασε χθες στην Ηλεία, εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα, κάτι που ενισχύει τις υπόνοιες περί εμπρησμού. Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 13:00 το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Παλαιοβαρβάσαινα του δήμου Πύργου. Το δεύτερο μέτωπο ήταν στην περιοχή Καρούτες, και ακολούθησε το τρίτο μέτωπο στην Αρχαία Ολυμπία, όπου έγινε εκτροπή των εναέριων μέσων από την Παλαιοβαρβάσαινα στην Αρχαία Ολυμπία.

Αυτό αποδείχθηκε σωτήριο για την Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με τον δήμαρχό της Γιώργο Γεωργιόπουλο. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιόπουλος, υποστήριξε πως αν δεν είχαν προηγηθεί κατά μία ώρα περίπου, οι δυο πυρκαγιές στις Καρούτες και στην Παλαιοβαρβάσαινα και δεν είχαμε τα εναερία μέσα στον αέρα, η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά στον οικισμό της Αρχαίας Ολύμπιας, στην είσοδο της, σε μισή ώρα θα είχε φτάσει μέσα στο χωριό, στον αρχαιολογικό χώρο.

«Νομίζω ότι αυτό μας έσωσε», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για σχέδιο εμπρησμού.

Ηλεία: Μία σύλληψη για απόπειρα εμπρησμού από πρόθεση

«Η φωτιά ξεκίνησε  δίπλα στο ίδιο σημείο, δίπλα στην Εθνική Οδό, όπως στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, μάλιστα δύο μέρες πριν είχαν εκδηλωθεί δύο πυρκαγιές στο ίδιο σημείο, οι οποίες είχαν ελεγχθεί πολύ γρήγορα» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην εικόνα των πύρινων μετώπων σήμερα, είπε ότι η φωτιά έχει σβήσει, αλλά χρειάζεται περιφρούρηση για τον κίνδυνο διάσπαρτων εστιών.

Πάντως και η πυροσβεστική σημειώνει ότι οι τρεις φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες το μεσημέρι στις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα και Σαλμώνη του Δήμου Πύργου, καθώς και στην περιοχή Φαναράς, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας παρουσιάζουν σήμερα πολύ καλή εικόνα.

Σύμφωνα πάντα με την πυροσβεστική, και στις τρεις περιοχές επιχειρούν επίγειες δυνάμεις, προκειμένου να ελέγξουν πλήρως τις φωτιές και να αντιμετωπίσουν άμεσα, αν χρειαστεί, πιθανές αναζωπυρώσεις, ενώ δεν έχει απαιτηθεί η συνδρομή εναέριων μέσων.