Skip to main content

Η κυβέρνηση σε διάταξη αντιμετώπισης κρίσης

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Συναγερμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την αρνητική τροπή της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, μετά την απόρριψη της έφεσης για την αποφυλάκισή τους.

Ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα στις 12.00 το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο, ένα όργανο του οποίου η λειτουργία ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2015 αλλά έχει ατονήσει μετά τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου του 2017. Είναι συνδεδεμένο με τη διαχείριση κρίσεων και μετέχουν, μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας (ο κ. Καμμένος σήμερα θα λείπει στις Βρυξέλλες, η ενημέρωση θα γίνει από τον κ. Κοτζιά), οι υπουργοί Επικρατείας Βερναρδάκης και Φλαμπουράρης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο  υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Η σημερινή σύνθεση δεν έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, η πλειοψηφία έκανε δεκτό το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεδριάζει το μεσημέρι η επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Μετά τη συγκρατημένη αισιοδοξία και τα καθησυχαστικά μηνύματα της περασμένης εβδομάδας που εξέπεμπε η κυβέρνηση, η εικόνα έχει αντιστραφεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η υπόθεση αφορά πλέον το υπουργείο Εξωτερικών και το Μαξίμου. Υπάρχει δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς των πρώτων ωρών από τη στρατιωτική ηγεσία, στην οποία ανεπισήμως και σε συνδυασμό με την παρελκυστική τακτική των Τούρκων, αποδίδουν την αρνητική τροπή οι υπουργοί. 

Σε αυτό το πλαίσιο, αναλόγως των εξελίξεων το επόμενο 48ωρο, κυβερνητικοί παράγοντες δεν απέκλειαν παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δε θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της κατασκοπείας, ούτε μετά τον καθορισμό του κατηγορητηρίου. 

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε σήριαλ με βαριές επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Δεν έχει ωστόσο ληφθεί απόφαση αλλαγής σχεδίων.

Σκανδαλολογία

Η επένδυση της κυβέρνησης στη σκανδαλολογία θα συνεχιστεί και θα ενταθεί και με άλλες υποθέσεις, καθώς έχει κεντρική θέση στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Υπάρχει ωστόσο προβληματισμός από το γεγονός ότι παρατηρείται πλέον κυβερνητική φθορά από υποθέσεις που προκύπτουν στην επικαιρότητα έχουν κοινό παρονομαστή την ηθική διάσταση της πολιτικής και μέχρι πρότινος δεν ακουμπούσαν την κυβέρνηση. 

Το «σκάνδαλο Αντωνοπούλου» που συμπαρέσυρε – κόντρα στην βούληση του κ. Τσίπρα – τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, η αποκάλυψη για τη διπλοθεσία της νύφης του πρωθυπουργού κ. Λιάκου στο Δημόσιο, ο διορισμός του φίλου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, η τοποθέτηση του κ. Κουτεντάκη στη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή είναι θέματα που μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει διαστάσεις.

Προβληματισμός για την οικονομία

Σε αυτό το κλίμα, η ανησυχία της κυβέρνησης είναι να μη χαλάσει το κλίμα και στην οικονομία, εκτιμώντας ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά, παρά τις χθεσινές ανακοινώσεις για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% όταν η αρχική πρόβλεψη της Κομισιόν ήταν 2,7% και ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί δημοσίως για ανάπτυξη «που θα έχει μπροστά το 2» για το 2017.   

Το δίλημμα «καθαρή έξοδος ή πιστοληπτική γραμμή» που τροφοδοτήθηκε από το Μαξίμου, στη γραμμή του «ή εμείς ή αυτοί» για να κατηγορηθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης ως  εκείνοι που δήθεν δεν επιθυμούν την απελευθέρωση της χώρας από το μνημόνιο κ.ο.κ, οδήγησε στη σοβαρή διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδας που εξελίσσεται σε ανοικτό πόλεμο.

Ανεξάρτητα από την επίδραση που έχει αυτή η κόντρα στο εσωτερικό σκηνικό και πόσο εξυπηρετεί τον κυβερνητικό σχεδιασμό, υπάρχει ο φόβος και έχει επισημανθεί από το οικονομικό επιτελείο  ότι η εικόνα σύγκρουσης κυβέρνησης – Τράπεζας της Ελλάδας μπορεί να επιδράσει αρνητικά στις παρασκηνιακές συζητήσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για τα μέτρα διευθέτησης χρέους και την αναβολή των ψηφισμένων μέτρων της νέας μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου.