Skip to main content

Πυρκαγιές: 90 τώρα σε εξέλιξη, οι 61 σημερινές – Η εικόνα από την Πυροσβεστική

Ρόδος, Βάτι σήμερα / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ /EUROKINISSI

Η πιο δύσκολη μέρα από πυρκαγιές στη χώρα το φετινό καλοκαίρι.

Μπαράζ πυρκαγιών ανά τη χώρα, στη «δυσκολότερη μέρα του φετινού καλοκαιριού», σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, αντιπύραρχο Γιάννη Αρτοποιό.

Όπως ενημέρωσε νωρίτερα, το τελευταίο 24ωρο οι νέες πυρκαγιές είναι 61, σε σύνολο 90 που καίνε σήμερα.

Στη Μαγνησία, στο Βελεστίνο η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση πήρε γρήγορα διαστάσεις. Ήδη εστάλησαν μέσω 112 τρία μηνύματα: α) στους κατοίκους του Βελεστίνου να προστατευτούν από τους πυκνούς καπνούς, β) σε Διμήνι – Παλιούρι –  Βιομηχανική Περιοχή Βόλου να απομακρυνθούν προς Βόλο και γ) σε Βελεστίνο – Σέσκλο – Άγιο Γεώργιο Φερών να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 50 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 υδροφόρα οχήματα, 3 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Φωτιά είναι σε εξέλιξη και στην περιοχή Κρόκιο Αλμυρού.

Και στη Φθιώτιδα, το πύρινο μέτωπα σε δασική έκταση στην περιοχή Κάστρο εξαπλώθηκε ταχύτατα και ήδη μέσω 112 οι κάτοικοι της Λαμίας κλήθηκαν να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της πόλης προς το κέντρο και τα νότια. Με άλλο ανάλογο μήνυμα κλήθηκαν να εκκενώσουν Νέα Μαγνησία – Μεγάλη Βρύση και Αγία Παρασκευή προς Στυλίδα.

Iσχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, έχουν κινητοποιηθεί.

Επίσης στη Φθιώτιδα πυρκαγιά μαίνεται και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Στη Ρόδο, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν εχθές στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο ενεργοποιήθηκε, τρείς φορές το 112 για εκκένωση οικισμών.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάςμ συνεχίζουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος περιοδικά 5 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 2 από Τουρκία και 5 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.

Και στην Κέρκυρα, πολλές είναι από χθες οι αναζωπυρώσεις στα βορειοανατολικά του νησιού και ήδη έχουν εκδοθεί από χθες 4 μηνύματα μέσω 112. Συνολικά 112 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 36 οχήματα, ανάμεσά τους και 50 άνδρες και 15 οχήματα από τη Βουλγαρία, και περιοδικά ένα αεροσκάφος και 4 ελικόπτερα δίνουν αγώνα για άλλη μία ημέρα.

Και σήμερα επιχειρούν στο πλευρό των ελληνικών δυνάμεων πυροσβέστες, υδροφόρα οχήματα και εναέρια μέσα από 11 χώρες.