Skip to main content

Άρειος Πάγος: Νέα πρόεδρος η Ι. Κλαπα- Χριστοδουλεα – Εισαγγελέας η Γεωργία Αδειλίνη

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αναλαμβάνουν καθήκοντα ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης

Άρωμα γυναίκας στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. Η αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλαπα- Χριστοδουλέα θα είναι η νέα πρόεδρος του Ανωτατου Δικαστήριου, μετά από πρόταση του υπουργού δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη στο υπουργικό συμβούλιο.

Στην  Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τοποθετείται η Γεωργία Αδειλίνη.

Τα βιογραφικά τους:

Ιωάννα Κλάπα

Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη στην θέση της αρεοπαγίτου τον Αύγουστο του 2020 και είναι 3η στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών, ενώ παραλείφθηκαν οι 6 αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου.

Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που αποτέλεσε και τη βάση για τις περαιτέρω δίκες.

Πρόσφατα ως αρχαιότερη αρεοπαγίτης είχε προεδρεύσει του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών επί ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Γεωργία Αδειλίνη

Η αντεισαγγελέας του Αρείου πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία είναι 7η στην επετηρίδα  ψηφίστηκε από το 4/5 των συμμετεχόντων στην διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Η κ Αδειλίνη εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2019.

Η κυρία Αδειλίνη, ήταν στην έδρα της δίκης του Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ ήταν εκεινη που πρότεινε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, σε δίκη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την υπόθεση των καταγγελιών του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

Γ. Αδειλίνη: «Δε νοείται ποιότητα χωρίς ταχύτητα στην Δικαιοσύνη»

«Τιμή, αλλά και μεγάλη ευθύνη το αξίωμα που μου εμπιστεύθηκε η Πολιτεία και το οποίο υπηρέτησαν άξιοι προκάτοχοί μου, αναφέρει μεταξύ άλλων, σε δήλωσή της  η κ. Αδειλίνη.

«Ο εισαγγελικός θεσμός συνιστά ένα από τα οχυρά της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, αφού εγγυάται τη νομιμότητα, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και συγχρόνως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης» προσθέτει.

«Όπως είναι εξάλλου σε όλους γνωστό, η Δικαιοσύνη αποτελεί το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού, το δρόμο για την κοινωνική ειρήνη και ευημερία των πολιτών. Αναγκαίοι όροι για την εκπλήρωση της αποστολής της η ποιότητα και η ταχύτητα, δε νοείται μάλιστα ποιότητα χωρίς ταχύτητα. Η βραδύτητα στην απονομή της κλονίζει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, αυξάνει τον κίνδυνο εμπέδωσης του αισθήματος ατιμωρησίας, υποσκάπτει την κοινωνική ειρήνη και ευημερία  και πλήττει εν τέλει το Κράτος Δικαίου, εκθέτοντας συγχρόνως τη χώρα μας διεθνώς. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, συνεργαζόμενοι με τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους, με σκοπό να επιτύχουμε τη συνολική αναβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, στο πλαίσιο που ορίζουν οι ανάγκες της κοινωνίας και οι απαιτήσεις ενός σύγχρονου κράτους Δικαίου» καταλήγει.