Skip to main content

Καύσωνας: 8 εκατ. θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 βαθμών σήμερα – Μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας σε 4 πόλεις

(EUROKINISSI / ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΑΛΕΙ )

Αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών

Περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C, σήμερα ενώ περίπου 180.000 άνθρωποι στη χώρα θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 βαθμών Κελσίου, εν μέσω της επέλασης του νέου κύματος καύσωνα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η θερμοκρασία σήμερα θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο με τις μέγιστες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 41-43 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.

Η μονάδα meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα,  Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο. Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3).

(EUROKINISSI / ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΑΛΕΙ )

Όσον αφορά στο επίπεδο επικινδυνότητας, σήμερα Παρασκευή μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) αναμένεται στις 4 από τις 6 πόλεις όπου εφαρμόζεται η κατηγοριοποίηση, σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες σε πολλές περιοχές

Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα σε τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και το Αιγαίο.