Skip to main content

Ουκρανία: Ρωσικές επιδρομές σε Μικολάιβ και Οδησσό- 20 τραυματίες

REUTERS/Viktoria Lakezina

Ήταν η τρίτη συναπτή νύχτα ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στην Οδησσό. 

Νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε η Ρωσία τις πρώτες πρωινές ώρες στη νότια Ουκρανία, ιδίως στο Μικολάιβ και την Οδησσό, όπου βρίσκονται λιμάνια στρατηγικής σημασίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Συνολικά 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις επιδρομές στο Μικολάιβ, δήλωσε ο επικεφαλής των αρχών της ομώνυμης περιφέρειας Βιτάλι Κιμ. Εννέα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά. Δύο άνθρωποι διασώθηκαν από τα ερείπια, ανέφερε στο Telegram. «Είναι θαύμα που σώθηκαν», είπε.

Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για θανάτους που είχε αναφέρει νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, τον Ολεξάντρ Σενκέβιτς, «υπάρχει τεράστιος κρατήρας στο έδαφος κοντά σε τριώροφη πολυκατοικία» και «η πυρκαγιά είναι πολύ σοβαρή». «Πέντε πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές», ανέφερε αργότερα ο αιρετός, τονίζοντας πως «περίπου 15» χώροι στάθμευσης υπέστησαν ζημιές.

Στην Οδησσό, τα ρωσικά πλήγματα είχαν αποτέλεσμα να χρειαστεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο δύο άνθρωποι, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Όλεχ Κίπερ. «Έπειτα από ρωσική επίθεση (…) υπάρχουν καταστροφές στο κέντρο της Οδησσού», ανέφερε ο Κίπερ μέσω Telegram, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους όπλα χρησιμοποιήθηκαν. Διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας βρίσκονται επί ποδός.

Σε οπτικό υλικό που μεταφόρτωσε ο Σερχίι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, εικονίζονται κτίρια που υπέστησαν ζημιές και άνδρας καθώς σκουπίζει σπασμένα γυαλιά στο εξωτερικό κτιρίου.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανέφερε πως εντόπισε την εκτόξευση υπερηχητικών πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας προς την κατεύθυνση της Οδησσού, όπου ο Κίπερ κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα καταφύγια.

Αυτή ήταν η τρίτη συναπτή νύχτα ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στην Οδησσό.

Στο μεταξύ, χθες, η Μόσχα διεμήνυσε πως στο εξής θα θεωρεί στρατιωτικό στόχο οποιοδήποτε πλοίο κατευθύνεται προς ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα. Από την πλευρά του, το Κίεβο απαιτεί να προσφερθεί διεθνής συνοδεία στα φορτηγά πλοία μετά τον τερματισμό της συμφωνίας που επέτρεπε την εξαγωγή σιτηρών.

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις της Ρωσίας σε λιμάνια και υποδομές σιτηρών στη νότια Ουκρανία, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) κάνει λόγο για πιθανή προσπάθεια να «υπογραμμίσει περαιτέρω τις ενστάσεις για την συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και να εμποδίσει την ικανότητα της Ουκρανίας να εξάγει σιτηρά.