Skip to main content

Ν. Μιχαλόπουλος στο Naftemporiki TV: Αυτό που ζούμε τώρα στο τέλος του αιώνα θα θεωρείται ένα δροσερό καλοκαίρι

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης – Ερευνητής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

«Μελετώντας τα μετεωρολογικά στοιχεία τα τελευταία 180 χρόνια είναι ξεκάθαρο ότι καύσωνες με την μορφή που τους βιώνουμε τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται για πρώτη φορά το 1987, πλέον αρχίζει αυτό που όλοι συζητάμε, εμφανίζονται καύσωνες πιο συχνά και η ένταση τους είναι πολύ μεγάλη» ανέφερε ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης – Ερευνητής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής την Τετάρτη.

Ο κ. Μιχαλόπουλος σχολίασε πως «υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα τον Ιούλιο να σπάσουμε ακόμα ένα ρεκόρ, αυτό το διάστημα το ένα ρεκόρ σπάει το ένα μετά το άλλο, ο Ιούλιος θα είναι ο πιο θερμός που έχουμε δει σε αυτόν τον κόσμο».

Τέλος ο κ. Μιχαλόπουλος υποστήριξε πως «τα μοντέλα δυστυχώς έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα, η Μεσόγειος θερμαίνεται δυο φορές πιο γρήγορα από ότι ο υπόλοιπος πλανήτης, έχουμε μια αύξηση θερμοκρασίας και στη θάλασσα κατά δύο βαθμούς κελσίου, τα μοντέλα μέχρι στιγμής δουλεύουν εξαιρετικά και δείχνουν κυρίως για το καλοκαίρι θερμοκρασίες οι οποίες είναι και πέντε και έξι βαθμούς κελσίου παραπάνω από τώρα, αυτό που ζούμε τώρα στο τέλος του αιώνα θα θεωρείται ένα δροσερό καλοκαίρι, πρέπει να μειώσουμε άμεσα τις εκπομπές και ενδιάμεσα χρειάζεται να προσαρμοστούμε, τα μέτρα που παίρνουμε θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν αυτά τα πράγματα».