Skip to main content

Πυρκαγιά στον Νέο Κουβαρά Αττικής: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Έχουν καεί σπίτια (βίντεο)

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η φωτιά έχει κατεύθυνση προς το Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα και την Ανάβυσσο, έχοντας προκαλέσει ζημιές σε αδιευκρίνιστο επί του παρόντος αριθμό κατοικιών

Upd. 18:17. Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή του Νέου Κουβαρά Αττικής.

Η φωτιά έχει κατεύθυνση προς το Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα και την Ανάβυσσο,  έχοντας προκαλέσει ζημιές σε αδιευκρίνιστο επί του παρόντος αριθμό κατοικιών, ενώ αρκετοί οικισμοί έχουν εκκενωθεί.

Πέντε μηνύματα έχουν σταλεί μέχρι στιγμής από το 112 στους κατοίκους των περιοχών όπου μαίνεται η φωτιά, η οποία καίει δασική έκταση και χαμηλή βλάστηση στο Πάνειο Όρος.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μήνυμα εστάλη από το 112 προς τους κατοίκους του οικισμού Πέτα Κουβαρά, καλώντας τους να εκκενώσουν την περιοχή, με κατεύθυνση προς Κερατέα.

Λίγο αργότερα εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Μελισσουργός – Τραμπουριά προς Ανάβυσσο.

Ακολούθησε νέο μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση των περιοχών Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσος, προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Με νεότερο μήνυμα από το 112, οι κάτοικοι από το Λαγονήσι καλούνται να εκκενώσουν προς Αθήνα.


Είχε προηγηθεί ακόμη ένα μήνυμα από το 112, το οποίο καλούσε τους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Δεν έχουν αναφερθεί εγκλωβισμοί

Σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι εστάλησαν τέσσερα μηνύματα προς τους κατοίκους της περιοχής.

Ανέφερε επιπλέον ότι δεν έχουν αναφερθεί εγκλωβισμοί. Είπε επίσης ότι στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν και 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος χαρακτήρισε δύσκολη την πυρκαγιά. Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι πρόκειται για μια πυρκαγιά που είναι καθοδηγούμενη από ισχυρά ρεύματα ανέμων εντάσεως 6 και 7 μποφόρ, ενώ σημείωσε πως έχει γίνει κλιμάκωση δυνάμεων.

Είπε επιπλέον ότι «θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αναλόγως του πώς θα είναι η συμπεριφορά της δασικής αυτής πυρκαγιάς, για να δούμε τι προειδοποιητικά ή άλλα μηνύματα θα βγουν». Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να υπάρχει ένα σχέδιο προληπτικής εκκένωσης μικρών οικισμών, επισήμανε πως «έχουμε ένα πολύ δυναμικό φαινόμενο αυτή τη στιγμή, το οποίο εξελίσσεται στην Ανατολική Αττική. Αναλόγως του πώς θα συμπεριφερθεί η πυρκαγιά, αναλόγως του πώς θα κινηθεί η πυρκαγιά θα είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο».

Συνέχισε λέγοντας πως η φωτιά καίει προς τον λόφο. «Ωστόσο υπάρχουν οικισμοί στις πέριξ περιοχές και αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαιτέρως» πρόσθεσε και ανέφερε ότι υπάρχει μια μεγάλη διασπορά δυνάμεων.

«Είναι νωρίς να πούμε για το πόσο είναι αυτό το μέτωπο. Είναι αρκετά μεγάλο το μέτωπο, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο προέχει είναι η αεροπυρόσβεση και οι επίγειες δυνάμεις να πέσουν επάνω σε αυτό το συμβάν προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό το οποίο θέλουμε να ενημερώσουμε αυτή την ώρα είναι λίγο δύσκολη ώρα. Είναι όλοι οι πολίτες που μένουν εκεί στην περιοχή Πέτα – Κουβαρά στο νου τους ότι μπορεί να εκδοθούν και άλλα προειδοποιητικά μηνύματα τα οποία θα πρέπει να έχουν το νου τους» κατέληξε.

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: Μέτωπο 4 χλμ.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς ανέφερε ότι το μέτωπο της φωτιάς, το οποίο αγγίζει σε έκταση τα 4 χλμ., απειλεί σπίτια και εργοστάσια.

«Το μέτωπο είναι μεγάλο. Η φωτιά έχει προσπεράσει τα σπίτια και πάει νότια» σημείωσε.

Δύο κλήσεις στο ΕΚΑΒ

Σε ετοιμότητα από το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ έχουν τεθεί οι Υγειονομικές δομές της περιοχής όπου μαίνεται η πυρκαγιά. Στο σημείο έχουν σταλεί 2 ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για κάλυψη.

Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έχει λάβει 2 κλήσεις, για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό που ήδη επιχειρεί για να διακομισθούν. Το ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ.

Κλειστοί δρόμοι

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στον Νέο Κουβαρά Αττικής η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κοντινές περιοχές.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.
  • Στη λεωφόρο Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.
  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ. αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.
  • Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Χωρίς ρεύμα η Σαρωνίδα

Η ηλεκτροδότηση στη Σαρωνίδα έχει διακοπεί, λόγω της πυρκαγιάς στο Πάνειο Όρος.

Βίντεο και εικόνες από την περιοχή:

Πυρκαγιά στον Νέο Κουβαρά: Δυσμενείς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 χιλιόμετρα/ ώρα, πνέουν αυτήν την ώρα στην περιοχή του Νέου Κουβαρά, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η θερμοκρασία ανέρχεται στους 33-34 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%).

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θεωρούνται εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους βορειοανατολικούς ανέμους.

Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένεται σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.