Skip to main content

Καύσωνας «Κλέων»: Όλα τα μέτρα για ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους

Φωτ. Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Τι προβλέπεται για τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί με υπηρεσίες του Δημοσίου

Με στόχο την προστασία των εργαζομένων από τον επερχόμενο καύσωνα «Κλέωνα», που τις επόμενες ημέρες θα φέρει – κατά τόπους – θερμοκρασίες έως και 44 βαθμούς Κελσίου, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε οδηγίες για τον τρόπο που θα δουλέψει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.

Ειδικότερα:

Η υπουργική απόφαση για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους προβλέπει 

  1. Υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
  2. Παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  3. Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
  4. Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  5. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Δείτε ΕΔΩ την Υπουργική απόφαση

Στο Δημόσιο

Στην εγκύκλιο για τον Δημόσιο τομέα, προβλέπεται, μεταξύ άλλων τηλεργασία και ειδικές άδειες, για την Πέμπτη 13,  την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουλίου.

Ειδικότερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι διαπιστωμένα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, απέχουν από την υπηρεσία τους με ειδική άδεια.

Για όσους δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης ή παροχή τηλεργασίας. Ειδικά οι υπάλληλοι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).

Τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι αυτές οι οδηγίες δεν αφορούν τους υπαλλήλους στην αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών, ενώ σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου, οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

ΥΠΕΝ: Τι κάνουμε, τι αποφεύγουμε εν μέσω καύσωνα για αποφυγή προβλημάτων ηλεκτροδότησης

Διευκρινίσεις για τις συναλλαγές με τον ΕΦΚΑ

Διευκρινίσεις σχετικά με την συναλλαγή του κοινού με τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ο φορέας, λόγω του καύσωνα.

Ειδικότερα, για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών και για λόγους προστασίας της υγείας τους κατά τις ημέρες που, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, προβλέπονται επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου (Πέμπτη 13 Ιουλίου και Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023), τα ραντεβού που είναι προγραμματισμένα με τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ τις συγκεκριμένες ημερομηνίες από τις 12:00 έως τις 15:00, αναβάλλονται και θα επαναπρογραμματιστούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με προτεραιότητα στις περιπτώσεις που τίθεται θέμα προθεσμίας.

Κανονικά οι λαϊκές

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές αυτές τις μέρες, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία καταναλωτών και πωλητών εν όψει του «Κλέωνα».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ύστερα από σχετική συνεννόηση του προέδρου της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) Δημήτρη Μουλιάτου με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συστήνεται σε όλους τους καταναλωτές να επισκεφθούν τις λαϊκές αγορές τις πρωινές ώρες ώστε να αποφευχθεί η έκθεση τους στις υψηλότερες θερμοκρασίες που αναμένεται να σημειωθούν κατά τις μεσημβρινές ώρες.