Skip to main content

Ρόδος: Ο εισαγγελέας ερευνά την υπόθεση του beach bar

Κατέθεσαν οι πρόεδροι Εργατικού Κέντρου και Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Στον εισαγγελέα Ρόδου κατέθεσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου του νησιού Παναγιώτης Εγγλέζος, αναφορικά με το περιστατικό εργαζομένου σε beach bar, ο οποίος κατεγράφη σε βίντεο να σερβίρει πελάτες σε πλατφόρμα μέσα στη θάλασσα.

Για το ζήτημα υπήρξε παρέμβαση και των υπουργών Εργασίας Αδ. Γεωργιάδη και Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες έδωσαν εντολές να γίνουν άμεσα έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το περιστατικό και ζήτησε να υπάρξουν ανάλογες κυρώσεις για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

Στον εισαγγελέα κατέθεσε, επίσης, ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων Θανάσης Σταμούλης, ο οποίος στηλίτευσε τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένες τουριστικές επιχειρήσεις

Πάντως, οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο beach bar, με ανακοίνωση που εξέδωσαν, επεσήμαναν ότι «δεν εργαζόμαστε με “συνθήκες μεσαίωνα” όπως ειπώθηκε από μέσα μαζικής ενημέρωσης ούτε “εκβιαζόμαστε”, ούτε “εξαναγκαζόμαστε” να κάνουμε πράγματα που δεν επιθυμούμε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας. Αντίθετα: Το beach bar στο οποίο εργαζόμαστε, στελεχώνεται από νέους ανθρώπους στο οποίο οι περισσότεροι εργαζόμαστε ήδη πολλά χρόνια, έχουμε κέφι και διάθεση για δουλειά, μεταξύ μας επικρατεί φιλικό κλίμα και πνεύμα συνεργασίας για κοινό όφελος, παίρνουμε πρωτοβουλίες και μοιραζόμαστε ιδέες τις οποίες όλοι μαζί πραγματοποιούμε».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την κατάθεση τους στον εισαγγελέα οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου και του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων αναφέρθηκαν και σε άλλο περιστατικό όπου ξυλοκοπήθηκε εργαζόμενος σε ταβέρνα του νησιού από ιδιοκτήτη και εργαζόμενους άλλης επιχείρησης.

ΠΟΕΕΤ: Καταδικάζουμε τις εικόνες ντροπής

Για εικόνες ντροπής μίλησε σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις εικόνες ντροπής που είδαν το φως της δημοσιότητας από γνωστή επιχείρηση στην περιοχή Καλλιθέα της Ρόδου, όπου συνάδελφος σερβιτόρος “κολυμπά” για να σερβίρει σε πλωτές ξαπλώστρες. Πληροφορηθήκαμε για τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε η επιθεώρηση δεν βρήκε κάποια παράβαση ενώ ο εργαζόμενος δήλωσε πως ό,τι έγινε, έγινε με την συναίνεση του καθώς έτσι βγάζει φιλοδώρημα.
1. Ο έλεγχος που έγινε, δεν έγινε από το αρμόδιο τμήμα υγείας και ασφάλειας καθώς τέτοιο τμήμα στο νησί της Ρόδου δεν υφίσταται.
2. Οι συνάδελφοι μας στην εν λόγω επιχείρηση έχουν κάθε δικαίωμα να δηλώνουν ευχαριστημένοι με τις συνθήκες εργασίας στην εν λόγω επιχείρηση, όμως εμάς είναι υποχρέωσή μας να προστατεύουμε του χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου μας από τέτοιου είδους πρακτικές.
Εμείς το φιλοδώρημα μας το κερδίζουμε για την ποιότητα στις υπηρεσίες που παρέχουμε με αξιοπρέπεια, δεν είναι αποτέλεσμα οίκτου. Στην εν λόγω επιχείρηση κατά το παρελθόν και μάλιστα το πρόσφατο έχουν βεβαιωθεί παραβιάσεις για παρανομίες όσο αφορά τις πλωτές ξαπλώστρες και τις ομπρέλες.
Πώς γίνεται σε μια παράνομη επιχείρηση η εργασία να είναι νόμιμη;».

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρόδος: Πρόστιμα στο beach bar με τον σερβιτόρο – κολυμβητή