Skip to main content

Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Αναγορεύτηκε σε Επίτιμος Διδάκτορας ο Μιχαήλ Κ. Τσαμάζ

Η τελετή αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του τιμωμένου, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά το Πανεπιστήμιο και το Τμήμα για την τιμή που του επιφύλαξαν.

Την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023 και ώρα 18.00, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, διοργάνωσε την τελετή αναγόρευσης του Μιχαήλ Τσαμάζ, Πρόεδρου και Διευθύνοντος Σύμβουλου του Ομίλου ΟΤΕ, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Η τελετή ξεκίνησε με την προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητή Μιχαήλ Σφακιανάκη και ακολούθησε η παρουσίαση του έργου του τιμωμένου (Laudatio) από τον Πρόεδρο του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Καθηγητή Δημήτριο A. Γεωργακέλλο.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η επιτιμοποίηση είναι μια πράξη ύψιστης τιμής που επιφυλάσσει το Πανεπιστήμιο για όσους έχουν τη μέγιστη προσφορά στην κοινωνία, την οικονομία και τη Χώρα. Ο Μιχαήλ Τσαμάζ, με πράξεις και αξίες που κωδικοποιούνται σε ένα σύστημα βέλτιστων πρακτικών με καθοδηγητική αξία για την κοινωνία, συνιστά μάθημα και αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους εμάς αλλά πρωτίστως για τους φοιτητές μας, καθώς έδειξε σε όλο τον κόσμο, πόσα είμαστε ικανοί να κάνουμε και τι είδους επιτεύγματα είναι ικανή η Ελλάδα να πετύχει.» Και συμπλήρωσε: «Η εμπνευσμένη επιχειρηματικότητά του, σε συνδυασμό με το σημαντικό κοινωνικό έργο του, συνέβαλλαν στην κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή της πατρίδας μας. Γι’ αυτή τη συνολική του προσφορά στην ελληνική οικονομία, τη σημαντική προσφορά στην Ελληνική κοινωνία αλλά και την καθοριστική συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, απονέμουμε σήμερα στον χαρισματικό ηγέτη, τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς.»

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Καθηγητής Δημήτριος A. Γεωργακέλλος παρουσίασε το έργο (Laudatio) του Μιχαήλ Τσαμάζ, καλωσορίζοντας τον στον κύκλο των επίτιμων διδακτόρων του Πανεπιστημίου και στην ακαδημαϊκή οικογένεια. Αναφέρθηκε εκτενώς στις σπουδές, αλλά και στην επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία σε πολυεθνικές εταιρείες (Warner Lambert, Philip Morris, Panafon), στις οποίες άφησε το στίγμα του, πρωτοπορώντας σε διάφορους τομείς. Όπως τόνισε ο κ. Γεωργακέλλος, ο Μιχαήλ Τσαμάζ ανέλαβε τα ηνία του Ομίλου ΟΤΕ το 2010, στην πιο κρίσιμη, ίσως, ιστορική συγκυρία και κατάφερε να τον οδηγήσει, μέσα από μια πορεία διαρκούς μετασχηματισμού, σε μια νέα εποχή ευημερίας και ανάπτυξης. Εκ παραλλήλου, από πολύ νωρίς, ενέταξε τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης στο σύνολο της στρατηγικής της εταιρείας και σε κάθε λειτουργία και δράση της. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εκτενές κοινωνικό έργο του επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά το πολυετές Πρόγραμμα Υποτροφιών της εταιρείας, την ενίσχυση 73 οργανισμών που στηρίζουν παιδιά, τη δημιουργία και τον εξοπλισμό 23 Τμημάτων Επειγόντων

Περιστατικών για παιδιά σε ελληνικά νοσοκομεία, αλλά και το κανάλι COSMOTE History, μια έμπνευση και δημιουργία του Μιχαήλ Τσαμάζ, που έχει παράξει πάνω από 150 ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν την Ελλάδα και την ιστορία της, και είναι διαθέσιμο δωρεάν στα ελληνικά σχολεία.

Η τελετή αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του τιμωμένου, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά το Πανεπιστήμιο και το Τμήμα για την τιμή που του επιφύλαξαν και ανέφερε ότι μαθήματα για τη ζωή και την επιχειρηματικότητα διδασκόμαστε κάθε ημέρα, ήδη από τα παιδικά μας χρόνια. Από την πατρική μας οικογένεια, από τα σχολεία που φοιτούμε, από τα παιχνίδια με τους φίλους μας, από τους δασκάλους και τους καθηγητές μας στο Πανεπιστήμιο, από τη δική μας οικογένεια αργότερα, από τα παιδιά μας. «Το ταλέντο είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι αρκετό», ανέφερε. «Πολλοί έχουν ταλέντο, λίγοι καταφέρνουν να γίνουν κορυφαίοι στο είδος τους. Η ειδοποιός διαφορά είναι η στάση μας. Η εξάσκηση, η δέσμευση, η δουλειά. Η επιθυμία να γινόμαστε καλύτεροι, και να μαθαίνουμε συνεχώς». Η πορεία προς την επιτυχία, επαγγελματική και προσωπική, είναι γεμάτη δυσκολίες και εμπόδια. Όμως η δύναμη της ομάδας, το αίσθημα της ευθύνης, η αφοσίωση στο στόχο και η συλλογική δουλειά, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί το σπουδαίο, το καλό, το μεγάλο. «Από τις δυσκολίες που αντιμετώπισα, έμαθα να βλέπω κάθε εμπόδιο ως ευκαιρία. Να κινούμαι με τόλμη, ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Και να μην αποθαρρύνομαι. Άλλωστε οι δυσκολίες και οι αποτυχίες είναι αυτές που μας σμιλεύουν και μας κάνουν καλύτερους.», είπε ο Μιχαήλ Τσαμάζ. Και συμπλήρωσε: «Αν έχετε πίστη, πάθος και δέσμευση γι’ αυτό που κάνετε, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Όμως, να μην βολεύεστε στην επιτυχία. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, η επιτυχία, όπως και η αποτυχία, είναι παρελθόν.»

Ειδική μνεία επιφύλαξε για την οικογένεια Χατζηδάκη, τους ανθρώπους που τον στήριξαν σαν δικό τους παιδί όταν πήγε στον Καναδά για σπουδές, αλλά και για τους καθηγητές του στο Πανεπιστήμιο του New Brunswick, που τον βοήθησαν να ανακαλύψει τις δυνατότητές του και να διαμορφώσει τη στάση του απέναντι στη ζωή. Με θερμά λόγια αναφέρθηκε και στον πρώην Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη, τον άνθρωπο που ξεκίνησε το 2004 τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ και έδωσε το 2010 τη σκυτάλη στον Μιχαήλ Τσαμάζ για να συνεχίσει το έργο του.

Στην τελετή παρευρέθηκαν οι: Αλκιβιάδης Στεφανής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πελαγίδης Θεόδωρος Υπουργός Οικονομικών, Κάτσικας Σωκράτης Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Παπαθανάσης Νικόλαος Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης εκπρόσωπος Αρχηγού ΓΕΣ, Ευάγγελος Σκιαδάς, εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος,

Θεοτοκάτου Ανδρονίκη, πρόεδρος της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), οι Αντιπρόεδροι του Ελεγκτικού Συμβουλίου Ευαγγελία-Ελισάβετ Κουλουμπίνη, Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και Λιγωμένου Άννα, Πατούλης Γεώργιος, Περιφερειάρχης Αττικής, Μπουραντώνης Δημήτριος, Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κίντζιος Σπυρίδων Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παπαδάκης Βασίλειος και Λεκάκος Γεώργιος, Αντιπρυτάνεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωακειμίδης Γιώργος Δήμαρχος Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη, Καρύδης Δημήτριος Αντιδήμαρχος Πειραιά, Δημήτρης Μαθιός, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς, η διοικητική ομάδα του Ομίλου ΟΤΕ και πλήθος επιφανών προσωπικοτήτων από όλο το φάσμα της επιχειρηματικής ζωής της Χώρας.