Skip to main content

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αίτημα Κασιδιάρη να του αναγνωριστεί το τεκμήριο αθωότητας

Intime News

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματός του.

Να τοποθετηθεί το πενταμελές εφετείο κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η δίκη για την υπόθεση της Xρυσής Aυγής, για το εάν διαθέτει τεκμήριο αθωότητας ζήτησε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επικαλέστηκε την απόφαση του Α1 πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου, στο σκεπτικό της οποίας, όπως είπε,  αναφέρεται ότι δεν διαθέτει τεκμήριο αθωότητας.

«Ζητώ να μου απαντήσετε αν υιοθετείτε όσα αναφέρει στην απόφασή του το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αν ισχύει για εμένα το τεκμήριο αθωότητας ή αν κακώς βρίσκομαι εδώ και ταλαιπωρώ τους συνηγόρους μου» ανέφερε ο Ηλίας Κασιδιάρης στο δικαστήριο, ισχυριζόμενος πως παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας.

«Αποδέχεστε αυτό που λέει το Ανώτατο Δικαστήριο ότι εγώ δεν έχω το τεκμήριο αθωότητας; Ισχύει ότι εκτίω ποινή για παράνομη οπλοκατοχή; Ισχύει ότι έχω καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα κατά πολιτεύματος; Η σύνθεση που έλαβε την απόφαση ήταν νοθευμένη, διότι δεν εκδίκασε την υπόθεση η πενταμελής σύνθεση» υποστήριξε.

Μάλιστα, κατά την ανάγνωση, στο σημείο που το Α1 Τμήμα αναφέρει πως «η επίκληση του τεκμηρίου αθωότητας αποτελεί Δούρειο Ίππο για την κατάλυση της Δημοκρατίας», ο Ηλίας Κασιδιάρης σχολίασε «για την κατάλυση της Νέας Δημοκρατίας θα πω εγώ», ενώ δεν άφησε εκτός κάδρου στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, λέγοντας πως «αυτοί πρέπει να δικάζονται εδώ».

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματός του, με τον Ηλία Κασιδιάρη να απαντά: «Άρα, δεν έχω τεκμήριο αθωότητας! Αυτό λέτε όταν λέει εισαγγελέας “θα το δούμε στην απόφαση”. Αυτά γίνονται στα δικαστήρια της Ουγκάντα!» είπε.

Μη νόμιμο, πολιτικό και εκλογικό χαρακτήρισε το αίτημα Κασιδιάρη ο δικηγόρος των Αιγυπτίων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης.

«Ο Άρειος Πάγος λειτουργεί ως διοικητικό και όχι δικαιοδοτικό όργανο. Δεν διασταυρώνεται το πεδίο της δικαιοδοτικης λειτουργίας του δικαστηρίου σας με τη διοικητική του Αρείου Πάγου» ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.

Ο άλλος δικηγόρος των Αιγυπτίων θυμάτων, Θανάσης Καμπαγιαννης, έκανε λόγο για «απόπειρα παραπλάνησης του δικαστηρίου, προκειμένου να ανοίξουν παράθυρο για αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς».

Το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη απορρίφθηκε ομόφωνα ως απαράδεκτο, με την πρόεδρο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να επισημαίνει πως «δεν στηρίζεται σε κάποια διάταξη νόμου» και να υπενθυμίζει πως «πάγια αρχή του δικαίου αποτελεί το τεκμήριο αθωότητας που ισχύει μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης».

Υποστηρικτές του Ηλία Κασιδιάρη τον χειροκρότησαν ενώ αποχωρούσε από τη δικαστική αίθουσα, φωνάζοντας κατά της έδρας: «είστε απαράδεκτοι».

naftemporiki.gr