Skip to main content

Κοροναϊός: Κανένα νέο κρούσμα στην Ελλάδα- καλά στην υγεία τους οι 7

Δεν έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα του Covid-19 στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Τα κρούσματα παραμένουν επτά, ενώ έχουν γίνει 570 εργαστηριακοί έλεγχοι, με τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά στον ιό.  

Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και οι επτά πολίτες, που έχουν διαγνωσθεί με τον νέο κοροναϊό είναι καλά στην υγεία τους. Επιπλέον οι δύο συμπολίτες μας που επέστρεψαν από την Ιαπωνία πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο Σωτηρία. 

Ο κ. Τσιόδρας ζήτησε για ακόμη μία φορά από όλους να τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, αλλά και να προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού: ηλικιωμένους και ανθρώπους με χρόνιες καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις. 

Ερωτηθείς για την απόφαση να κλείσουν 28 σχόλεια εξήγησε πως πρόκειται για ένα προληπτικό ίσως «καθυπερβολήν» μέτρο, που όμως κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να αποφευχθεί ταχεία διασπορά του ιού. Αν και ο ιός εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα στα παιδιά, όπως εξήγησε, η ανησυχία είχε να κάνει με την μετάδοση και σε άλλα πρόσωπα, που έρχονται σε επαφή μαζί τους. Σημείωσε επίσης πως οι 25 επιστήμονες της ειδικής επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα τα μέτρα, όπως την ακύρωση καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Ο ΠΟΥ, όπως είπε, ενθαρρύνει το λαμβάνονται προληπτικά μέτρα παρότι είναι ήπια η νόσος. «Είναι πολύ πιο εύκολο να περιορίσουμε τον κοροναιό από την γρίπη» σημείωσε και πρόσθεσε πως γίνεται μία προσπάθεια αποφορτιστεί το σύστημα από περιστατικά γρίπης, ώστε να έχουμε ένα σύστημα μη επιβαρυμένο σε περίπτωση πολλών περιστατικών κοροναϊού. 

Παράλληλα αποκάλυψε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσουν προληπτικοί έλεγχοι στον γενικό πληθυσμό, όπως στην Αγγλία και στις ΗΠΑ. Η πρόκληση όπως εξήγησε βρίσκεται στο γεγονός ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται πιο εύκολα από τη γρίπη, αφού  ο κάθε φορέας μπορεί να κολλήσει δύο άτομα.

Όσον αφορά στον καιρό, δεν γνωρίζουμε εάν είναι βοηθητικός έναντι του ιού, αλλά ελπιστούμε να γίνει όπως και στον SARS. Ωστόσο ακόμη και σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να έχουμε συμπτώματα από άτομα του νοτίου ημισφαιρίου μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες. 

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία του υπουργείου με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και υπάρχει πρόβλεψη να διατεθούν κλίνες σε περίπτωση ανάγκης. Εάν χρειαστεί θα τους προμηθεύσουν με στολές και υλικά. 

Τόνισε δε ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί οι επαγγελματίες υγείας. «Στην Κίνα έχουν μολυνθεί πάνω από 1.700 επαγγελματίες υγείας για αυτό και προσπαθούμε να λάβουμε μέτρα για τους δικούς μας» ανέφερε.

Σημείωσε επίσης πως έχουν αρχίσει οι κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα συνδυασμών φαρμάκων. Η χώρα μας διαθέτει αυτούς τους συνδυασμούς φαρμάκων σε περίπτωση ανάγκης. Σε περίπτωση κινδύνου, δηλαδή εάν περάσουμε από την Φάση 1 που είμαστε τώρα στη Φάση 2, έχει ήδη θεσμοθετηθεί ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση της κατάστασης. 

 Μεγάλη βαρύτητα έδωσε τέλος και στο σεβασμό των προσωπικών δεδομένων των ασθενών.  

ΠΟΥ: Σε αχαρτογράφητα εδάφη η επιστημονική κοινότητα

Ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλες τις ηπείρους, πλην Ανταρκτικής, και έχει προσβάλλει περισσότερους από 90.000 ανθρώπους σε 73 χώρες. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι οι επιστήμονες επιχειρούν σε «αχαρτογράφητα εδάφη». Ωστόσο εξακολουθεί να εκτιμά ότι η εξάπλωσή του μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

«Δεν έχω ξαναδεί παθογόνο που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και που είναι ικανό για κοινοτική μετάδοση (από ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, σε χώρες με πολλά κρούσματα)», δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους σε συνέντευξη Τύπου χθες, στη Γενεύη. Μία μοναδική προσέγγιση κατάλληλη για όλους δεν υπάρχει τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι ο περιορισμός της επιδημίας παραμένει προτεραιότητα για όλες τις πληγείσες χώρες..   

naftemporiki.gr