Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Ως το «σημείο μηδέν» της προσφυγικής κρίσης, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την έκτακτη κατάσταση που έχει προκληθεί στον Έβρο. Επιδεικνύοντας σκλήρυνση της στάσης της σε όλα τα επίπεδα, επιχειρεί να στείλει μήνυμα εντός και εκτός συνόρων ότι αλλάζει γραμμή και παράλληλα προσπαθεί να διορθώσει ελλείψεις και λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στα θαλάσσια σύνορα.
Το «πάγωμα» της υποβολής αιτήσεων ασύλου για έναν μήνα, αποτέλεσε μία δύσκολη απόφαση μετά από μπαράζ συσκέψεων στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών.
Η κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης λειτουργίας της E.E. που προβλέπει ότι το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, έπειτα από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα καθώς και ότι το Συμβούλιο αποφασίζει ύστερα από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο .
Η κινητοποίηση με ειδικές δυνάμεις του Στρατού στον Έβρο και αντίστοιχα με το Λιμενικό στα νησιά καθώς και τα SMS που στάλθηκαν μαζικά στα κινητά τηλέφωνα όσων πλησιάζουν στον Έβρο, ήταν το δεύτερο βήμα, ενώ για πρώτη φορά σημειώθηκαν συλλήψεις μεταναστών για παράνομη είσοδο στη χώρα αλλά και πρόκληση δυστυχήματος στη θάλασσα και καταδίκες σε ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή και χρηματικά πρόστιμα.
Παράλληλα με το «πάγωμα» της υποβολής αιτήσεων ασύλου για έναν μήνα για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα, προωθείται σχέδιο ξεχωριστής κράτησης όσων περνούν παράνομα τα σύνορα πλέον, πιθανότατα στην ενδοχώρα και όχι στα νησιά, ώστε να μην μπερδεύονται με τους μετανάστες που ήδη βρίσκονται στη Μόρια ή τα υπόλοιπα κέντρα στα νησιά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όσοι εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος θα συλλαμβάνονται και θα μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης.
Μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν στη συνοριακή γραμμή του Έβρου και την ταυτόχρονη αύξηση των ροών στα νησιά, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την περαιτέρω θωράκιση των συνόρων και με άλλα μέτρα. Σε αυτή την κατεύθυνση δόθηκε διαταγή από το Δ’ Σώμα Στρατού και την ΑΣΔΕΝ για πραγματοποίηση βολών (με τυφέκια, πολυβόλα, πιστόλια) σε όλα τα φυλάκια του Έβρου αλλά και των νησιών, από τη Σαμοθράκη έως το Καστελλόριζο, και για λόγους επιχειρησιακής ετοιμότητας αλλά και για λόγους προβολής ισχύος, ενώ από την Παρασκευή μεταφέρθηκαν δεκάδες στρατιώτες από μονάδες της ηπειρωτικής Ελλάδας στην περιοχή του Έβρου.
Την έκτακτη κατάσταση και τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών αναμένεται να διαπιστώσουν σήμερα οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μία επίσκεψη μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στον Έβρο, που ήταν ένα από το αποτελέσματα του διπλωματικού μαραθωνίου του κ. Μητσοτάκη που προηγήθηκε τις τελευταίες 36 ώρες.
Στη σκιά των τουρκικών μεθοδεύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σαρλ Μισέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Νταβίντ Σασόλι, μαζί με τους Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς και υπουργό Εσωτερικών Νταβόρ Μποζίνοβιτς (λόγω κροατικής προεδρίας της Ε.Ε.) θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και θα ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
Χθες βράδυ, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τις κινήσεις της Άγκυρας, τη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα και το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να υπερασπιστεί τα σύνορά της. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τραμπ έδειξε να αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να επιβάλει τη νομοθεσία της στα σύνορα της, κάτι που έχει αναγνωρίσει επισήμως και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.
Σήμερα αναμένεται στην Αθήνα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο οποίος συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ, είχε τηλεφωνικές επαφές με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και με τους ομολόγους του στην E.E., συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλοϋτ Τσαβούσογλου, ενώ κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών και τον Τούρκο πρεσβευτή Μπουράκ Οζούγκεργκιν. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας συγκαλείται την Παρασκευή έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί και έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών. Το έκτακτο συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών είναι η προϋπόθεση, με βάση τη λειτουργία της Ε.Ε. και σε καταστάσεις κρίσεων, για να μπορέσει να συγκληθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, όπως επιμόνως ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση από το Σάββατο. Αύριο, ο κ. Δένδιας σκοπεύει να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις.
Μετά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες και τις επιχειρησιακές κινήσεις, αναμένονται συγκεκριμένα αιτήματα για τεχνική ευρωπαϊκή βοήθεια, δηλαδή ενίσχυση σε υλικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, για να επιχειρήσουν στο πλευρό των Ελλήνων αστυνομικών και συνοριοφυλάκων. Με τηναποδοχή από τη Frontex του ελληνικού αιτήματος για ανάπτυξη της Rapid Border Intervention Team (RABIT), δηλαδή ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αυξήσει το οπλοστάσιό της. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση, ο εκτελεστικός διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού θα αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες το επιχειρησιακό σχέδιο. Η Frontex, πάντως, ήδη αναδιατάσσει τα μέλη της από άλλες επιχειρήσεις, ενώ προτίθεται να ζητήσει από άλλες χώρες να παράσχουν άμεσα συνοριοφύλακες, αξιωματικούς και εξοπλισμό.