Skip to main content

Στήθηκε για χειροκρότημα που δεν ήρθε- Η άβολη στιγμή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Τι συνέβη στη συνάντηση με τους νέους πρεσβευτές στη Ρωσία. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει συνηθίσει να μην παίρνει αυτό που θέλει. Παρόλα αυτά, εικονίζεται σε πλάνα τραβηγμένα αυτή την εβδομάδα να βιώνει μια αμήχανη στιγμή όταν κατά την διάρκεια ομιλίας του φαίνεται ότι σταματάει για τον χειροκροτήσει το κοινό του. Ματαίως.

Η άβολη στιγμή έλαβε χώρα την Τετάρτη στο Μεγάλο Ανάκτορο του Κρεμλίνου κατά τη διάρκεια τελετής επίδοσης διπλωματικών διαπιστευτηρίων σε 17 νεοδιορισθέντες ξένους πρεσβευτές.

Στην ομιλία του, ο Πούτιν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγορώντας τους ότι είναι υπεύθυνοι για την κατάρρευση των σχέσεων με τη Ρωσία μετά την απόφασή του να εισβάλει στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Απευθυνόμενος στη νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρωσία, Λιν Τρέισι, ο Πούτιν ανέφερε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην επανάσταση στην Ουκρανία το 2014 «οδήγησε τελικά στη σημερινή ουκρανική κρίση».

Φτάνοντας στο τέλος της ομιλίας του, φαίνεται να περιμένει χειροκρότημα αλλά λαμβάνει μόνο σιωπή από τους πρεσβευτές.

Το Κρεμλίνο και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας είναι πιθανό να επεξεργάστηκαν τα πλάνα, ωστόσο, αρκετοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «μυρίστηκαν»  την άβολη σιωπή και τη δημοσίευσαν στο διαδίκτυο.

Στο βίντεο που έχει δημοσιευθεί, ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να χαμογελά ελαφρά καθώς ολοκληρώνει την ομιλία του. Περιμένει, ανταλλάσσει σύντομα νεύματα με τους πρεσβευτές και τους εύχεται «ό,τι καλύτερο» στα αγγλικά πριν αναχωρήσει από την αίθουσα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ανεξάρτητου ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Meduza, Κέβιν Ρόθροκ, οι πρεσβευτές δεν είχαν χειροκροτήσει ούτε κατά τη διάρκεια της περσινής τελετής, «αλλά το βίντεο του Κρεμλίνου κόπηκε πριν αρχίσει πραγματικά η αμήχανη σιωπή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε βίντεο, που δημοσίευσε ο Ρώσος μπλόγκερ Ραστούμ Ανταγκαμόβ, από την αντίστοιχη τελετή του 2021, οι πρεσβευτές τον χειροκρότησαν.