Skip to main content

Δικαίωση για τους φοιτητές Γεωπονικών σχολών

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μετά την κατάθεση σχετικής ρύθμισης στη Βουλή.

«Καρπούς» φαίνεται πως απέδωσαν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και των καθηγητών των τμημάτων Γεωπονίας (πρώην ΤΕΙ) από 7 πανεπιστήμια της χώρας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Πατρών, Πελοποννήσου, ΕΛΜΕΠΑ, Διεθνές Πανεπιστήμιο και Δυτικής Μακεδονίας). Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα είχε αναδειχτεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι απόφοιτοι αυτών των σχολών με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, με αποκορύφωμα την παραίτηση των καθηγητών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα.

Πλέον με την ρύθμιση που κατατέθηκε στην Βουλή αναφέρονται ονομαστικά τμήματα, ενώ υπάρχει και η πρόβλεψη για όσα δεν αναφέρονται, ότι με αίτηση της συγκλήτου του εκάστοτε ΑΕΙ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μετά από γνώμη του ΓΕΩΤΕΕ που παρέχεται μετά από 60 ημέρες, αλλά και γνώμη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης θα μπορούν να υπάρχουν και νέες εγκρίσεις γι αυτά τα τμήματα, χωρίς στο μέλλον να χρειαστεί νέα νομοθετική παρέμβαση.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά χιλιάδες πτυχιούχους γεωπόνους, δασολόγους και ιχθυολόγους πενταετούς φοίτησης, των οποίων τα επαγγελματικά δικαιώματα ήταν αρρύθμιστα.