Skip to main content

Επιχείρηση «Υάκινθος»: Διερευνάται η συμμετοχή και άλλων ατόμων- Το χρονικό της υπόθεσης

Menelaos Myrillas / SOOC

Στο επίκεντρο των ερευνών οι συνομιλίες που είχαν οι δύο συλληφθέντες.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για νέες συλλήψεις που σχετίζονται με το τρομοκρατικό δίκτυο που σχεδίαζε επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι συνεχίζονται οι έρευνες προς αυτήν την κατεύθυνση. «Οι Πακιστανοί βρίσκονταν σε επικοινωνία με ομοεθνή τους που φέρεται να ήταν στο Ιράν και όχι στην Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας ότι διερευνάται η συμμετοχή και άλλων ατόμων όχι μόνο των δύο συλληφθέντων.

Την ίδια ώρα στα εγκληματολογικά εργαστήρια εξετάζεται μεγάλος όγκος ψηφιακών πειστηρίων, η ανάλυση των οποίων αναμένεται να δώσει απαντήσεις για το εάν τελικά οι δύσο συλληφθέντες είχαν καταφέρει να στρατολογήσουν και άλλα άτομα για την τρομοκρατική επίθεση που ετοίμαζαν.

Παράλληλα, στο επίκεντρο των ερευνών είναι ο κύκλος επαφών τους. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αρχές έχουν ελέγξει περίπου 15 άνδρες πακιστανικής καταγωγής, οι οποίοι δεν είχαν χαρτιά παραμονής στη χώρα και είχαν επαφές με το συγκεκριμένο δίδυμο.

Στο πλαίσιο αυτό χθες έγινε γνωστό ότι εκτός από τους δύο Πακιστανούς που συνελήφθησαν ως μέλη της τρομοκρατικής ομάδας, κρατούνται ακόμα οκτώ συμπατριώτες τους, οι οποίοι είχαν επαφές μαζί τους και συνελήφθησαν για διοικητική απέλαση καθώς βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, οι έρευνες εστιάζουν σε 3-4 από αυτούς, με σκοπό να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και σε ποιο βαθμό στην υπόθεση.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται επίσης οι συνομιλίες που είχαν οι δύο συλληφθέντες με τον καθοδηγητή τους στο Ιράν για την τρομοκρατική επίθεση που ετοίμαζαν. Απαντήσεις αναμένεται να δώσει η ανάλυση των κινητών τηλεφώνων και άλλων ψηφιακών πειστηρίων.

Από τις συνομιλίες που έχουν αποκρυπτογραφηθεί μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι ο 30χρονος τους είχε υποσχεθεί ότι μετά το μακελειό θα τους έδινε 15.000 με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, ενώ τους βεβαίωνε ότι τους είχε διασφαλίσει τρόπο ασφαλούς διαφυγής από την Ελλάδα για το Ιράν, όπου θα τους άνοιγαν δικό τους εστιατόριο.

Στο μεταξύ στη δημοσιότητα ήρθαν χθες κάποιοι διάλογοι των δύο συλληφθέντων με τον 30χρονο «χειριστή» στο Ιράν. Από τις συνομιλίες διαπιστώνεται ότι ζητείται να προβούν σε επίθεση με πολλά θύματα αλλά και να έχουν και πειστήρια προκειμένου να λάβουν την οικονομική αμοιβή που τους έχει υποσχεθεί.

Όπως έχει γίνει άλλωστε γνωστό, τα κίνητρα για την τρομοκρατική επίθεση ήταν ιδεολογικά και κυρίως οικονομικά.

Το χρονικό- Επιχείρηση «Υάκινθος»

Αρχικά έγινε γνωστό ότι οι δύο συλληφθέντες ήταν υπό παρακολούθηση τους τελευταίους δύο μήνες. Ωστόσο, φαίνεται ότι η πρώτη πληροφορία έφτασε στην ΕΥΠ στα τέλη Αυγούστου, όταν και ξεκίνησαν να σταχυολογούν τους πιθανούς υπόπτους, φτάνοντας τελικά στα μέσα Φεβρουαρίου στις δύο συλλήψεις, του 27χρονου και του 29χρονου.

Έπειτα ενημερώθηκε η Μοσάντ, η οποία συνέδραμε στην έρευνα με την παροχή πληροφοριών με την δομή της οργάνωσης, την μεθοδολογία, τα κίνητρα και την στρατολόγηση ατόμων.

Το νήμα της υπόθεσης θεωρείται ότι ξεκινάει τον Οκτώβριο του 2021 από την Πάφο της Κύπρου, όπου συνελήφθη άνδρας πακιστανικής καταγωγής με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει Ισραηλινό.  Ο συλληφθείς φέρεται να συνεργαζόταν με Αζέρο, ο οποίος είχε επίσης συλληφθεί.

Συνεχίζεται ένα χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 2022, με τις συλλήψεις πέντε Πακιστανών στην Τουρκία, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επίθεση κατά Ισραηλινών στην Κωνσταντινούπολη.

Η ΕΥΠ ενημερώθηκε για αυτά τα γεγονότα που προηγήθηκαν της ελληνικής υπόθεσης και σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, έθεσε υπό παρακολούθηση μέλη της πακιστανικής κοινότητας που κρίθηκαν ύποπτα για ριζοσπαστική δράση.

Ο εντοπισμός και η σύλληψη των δύο υπόπτων έγινε στο πλαίσιο μυστικής επιχείρησης της ΕΥΠ με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής με κωδική ονομασία «Υάκινθoς».

naftemporiki.gr