Skip to main content

Πού βρίσκεται το ΕΚΠΑ στις παγκόσμιες κατατάξεις Πανεπιστημίων

ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Intime News

Το ΕΚΠΑ βρέθηκε στο top 100 των Πανεπιστημίων παγκοσμίως 12 φορές σε επτά διαφορετικές κατατάξεις μέσα στο 2022.

Σημαντική βελτίωση της θέσης του στις διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων, οι οποίες αποτελούν παγκοσμίως ένα αντικειμενικό τρόπο σύγκρισης, έχει πετύχει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών την τελευταία οκταετία. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, «η επιτυχία αυτή αντανακλά το σημαντικό ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο που συντελείται στο Ίδρυμα, το οποίο παρά τις συνέπειες της πολυετούς οικονομικής κρίσης διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα ποιότητας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνεχής άνοδος στις κατατάξεις, με αποκορύφωμα το γεγονός ότι το ΕΚΠΑ είναι το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο που μπήκε στα κορυφαία 200 Πανεπιστήμια παγκοσμίως σε συνολική κατάταξη και στο top-30 θεματικής παγκόσμιας κατάταξης, «βασίστηκε στην υλοποίηση από την διοίκηση μας, μιας συγκεκριμένης και πολυεπίπεδης στρατηγικής, που ξεκίνησε να υλοποιείται από τα τέλη του 2015 και συνεχώς εξελίσσεται, αναπτύσσεται και προσαρμόζεται στα παγκόσμια δεδομένα».

Στον πίνακα 1, που ακολουθεί, αποτυπώνεται συνολικά η εξέλιξη της θέσης του Πανεπιστημίου στις σημαντικότερες γενικές παγκόσμιες κατατάξεις, ενώ στον πίνακα 2 η πορεία του ΕΚΠΑ στις εξειδικευμένες παγκόσμιες κατατάξεις που αναφέρονται σε επιμέρους θεματικές και συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία. Η συνολική αυτή αποτύπωση, παρόλη την υπερδεκαετή υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, αναδεικνύει την  σημαντική βελτίωση της θέσης του Ιδρύματος τα τελευταία χρόνια σε αρκετές, διαφορετικού τύπου και  μεθοδολογίας, αλλά υψηλής σημαντικότητας και διεθνούς αποδοχής παγκόσμιες κατατάξεις  πανεπιστημίων.

ΕΚΠΑ

Ενδεικτικά αποτελέσματα τόσο της στρατηγικής όσο και της συλλογικής προσπάθειας και του ερευνητικού έργου της ακαδημαϊκής κοινότητας ήταν να επιτύχει το Ίδρυμα μέχρι τις αρχές του 2023 μια σειρά από σημαντικές διακρίσεις και επιτεύγματα στην πλειονότητα των διεθνών κατατάξεων. Ενδεικτικά:

  • Το ΕΚΠΑ βρέθηκε στο top 100 των Πανεπιστημίων παγκοσμίως 12 φορές σε επτά διαφορετικές κατατάξεις μέσα στο 2022.
  • Για 2η φορά την τελευταία διετία το ΕΚΠΑ σπάει το φράγμα των top 200 Πανεπιστημίων σε μία από τις πλέον σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις, με την 186η θέση στον πίνακα κατάταξης «Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities». Η προηγούμενη ανάλογη επιτυχία ήταν τον Ιανουάριο του 2021 όταν το Ίδρυμα βρέθηκε στην 182η θέση στην κατάταξη της Webometrics.
  • Σύμφωνα με την τρέχουσα ανακοίνωση της κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations της Webometrics» (Google Scholar), αλλά και τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών της κατάταξης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταγράφει μία σπάνια επίδοση για ελληνικό Πανεπιστήμιο: Βρίσκεται  για πέμπτη συνεχομένη χρονιά και 10η συνεχόμενη φορά στο top 100 μιας παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων.
  • Εκτός από την υψηλή αυτή θέση σε παγκόσμια επίπεδο, το ΕΚΠΑ βρίσκεται και στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, με 2.953.317 ετεροαναφορές (citations). Η επίδοση αυτή δίνει στο ΕΚΠΑ  την 1η θέση τόσο μεταξύ των βαλκανικών Πανεπιστημίων όσο και μεταξύ των Πανεπιστημίων της Μεσογείου για το 2022.
  • Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 75η θέση παγκοσμίως για την πολιτική του σε θέματα ισότητας των φύλων και στην  81η θέση για τις δράσεις του που αφορούν την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, σύμφωνα με την Κατάταξη ΤΗΕ Impact Ranking.
  • Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 1η θέση μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων στις πέντε από τις επτά σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις Πανεπιστημίων.