Skip to main content

Τέμπη: Στον εφέτη- ανακριτή οι δύο σταθμάρχες και ο επιθεωρητής

REUTERS/Alexandros Avramidis

Αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους.

Απολογούνται σήμερα ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή οι τρεις κατηγορούμενοι για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο επιθεωρητής του ΟΣΕ και οι δύο σταθμάρχες που φέρονται να εγκατέλειψαν το πόστο τους πριν από τη λήξη της βάρδιας τους.

Και οι τρεις κατηγορούνται για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με ποινές από 10 χρόνια ως ισόβια, ενώ αντιμετωπίζουν και τα πλημμελήματα των ανθρωποκτονιών από αμέλεια κατά συρροή και σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία προκειμένου οι συνήγοροί τους να έχουν το χρόνο να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Οι κατηγορούμενοι καλούνται να απολογηθούν εκ νέου, καθώς οι δικαστικές αρχές φαίνεται πως επιχειρούν να συλλέξουν νέα στοιχεία για την υπόθεση και να αναζητηθούν όλες οι ευθύνες.

Η διερεύνηση των αρχών γίνεται σε πολλά επίπεδα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην έρευνα εμπλέκονται οικονομικοί επιθεωρητές που ελέγχουν τις συμβάσεις, πραγματογνώμονες από το υπουργείο Μεταφορών αλλά από την Ελληνική Αστυνομία που, μεταξύ άλλων, διερευνούν εάν υπήρχαν τα κατάλληλα συστήματα ασφαλείας εντοπισμού τροχιάς πάνω στα τρένα αλλά και στις γραμμές, εάν ήταν συμβατά, εάν η λειτουργία τους ή μη είχε παίξει, ή θα μπορούσε να είχε παίξει ρόλο στο δυστύχημα.

Οι πραγματογνώμονες ενημερώνουν τον εφέτη-ανακριτή σταδιακά, με εκθέσεις τους,  κάθε φορά που έχουν κάποιο συμπέρασμα για την πορεία των ερευνών που πραγματοποιούν.

Διαβάστε ακόμα:

Hellenic Train- Τέμπη: Τι μετέφερε η εμπορευματική αμαξοστοιχία