Skip to main content

Υπόθεση Πάτρας: «Φυσιολογικές όλες οι εξετάσεις» της Τζωρτζίνας κατέθεσε η διευθύντρια του «Καραμανδάνειου»

Οι διάλογοι της παιδιάτρου και διευθύντριας του «Καραμανδάνειου» νοσοκομείου με τον συνήγορο της 34χρονης.

Με την κατάθεση της παιδιάτρου και διευθύντριας του «Καραμανδάνειου» νοσοκομείου, Αικατερίνης Τριάντη, συνεχίστηκε η δίκη της 34χρονης από την Πάτρα, η οποία κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας.

Η μάρτυρας επανέλαβε όσα έχουν καταθέσει συνάδελφοί της για την ανακοπή που υπέστη η Τζωρτζίνα τον Απρίλιο του 2021, που είχε ως αποτέλεσμα το παιδί να μείνει τετραπληγικό. Όπως κατέθεσε, το κορίτσι εισήχθη στο νοσοκομείο με αναφερόμενους από τη μητέρα της σπασμού, ωστόσο όλες οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ήταν φυσιολογικές.

«Αν και είχαμε πει να πάρει εξιτήριο το παιδί, μετά από 20 λεπτά, η μητέρα μάς ανέφερε ότι είχε σάλια και αποφασίσαμε την παράταση της νοσηλείας. Το παιδί δεν μου απαντούσε σε ό,τι το ρωτούσα, αλλά συνεργαζόταν σε ό,τι του ζητούσα.  Είπα στη μαμά ότι “δεν έδειξαν τίποτα οι εξετάσεις, δεν βρήκαμε νόσο, να το πάτε σπίτι” και, σκεπτόμενη τα άλλα παιδιά της, της είπα “η πόρτα μας είναι ανοικτή”… Δεν μου είπε τίποτα. Ήθελα να της δώσω θάρρος να γυρίσει σπίτι της… Εγώ έβλεπα έναν άνθρωπο πονεμένο δίπλα στο παιδί του…» είπε.

Η μάρτυρας ανέφερε ότι οι γιατροί σοκαρίστηκαν όταν το παιδί υπέστη ανακοπή, καθώς η κλινική κατάστασή του ήταν καλή.

«Κοιτούσαμε ο ένας τον άλλον, αναρωτιόμασταν “γιατί; τι έγινε;”. Δεν είχε κανείς να πει τίποτα. Σηκωθήκαμε όλοι με έναν κόμπο στο στομάχι και πήγαμε στις δουλειές μας» είπε και συνέχισε: «Δεν πεθαίνει έτσι ένας άνθρωπος… Πρέπει να έχεις κάτι για να πεθάνεις… Υπάρχει κάποια αιτία που οδηγείται εκεί ο άνθρωπος. Στη μικρή τουλάχιστον μέχρι τις 9/4 δεν υπήρχε καμία αιτία…».

Μάλιστα, η μάρτυρας υπογράμμισε πως «ευτυχώς, πριν την ανακοπή είχε γίνει αξονική εγκεφάλου, αν και δεν χρειαζόταν, αλλά θέλαμε να θωρακίσουμε αυτό το παιδί που είχε υποστεί τόσα πολλά. Θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν μετά».

Κατά την κατάθεσή της, ο συνήγορος της κατηγορουμένης επιχείρησε να αποδομήσει τους ισχυρισμούς της ότι ιατρικά έγιναν όλα σωστά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ανακοπή που υπέστη η Τζωρτζίνα 9 μήνες πριν από τον θάνατό της ήταν από ιατρικό λάθος.

«Δεν πέθανε σε εμένα το παιδί» ανέφερε η γιατρός και συμπλήρωσε «αν ξέραμε, δεν θα ήμασταν εδώ».

Συνήγορος 34χρονης: Με χορήγηση κεταμίνης μπορεί να προκληθεί ανακοπή;

Μάρτυρας: Να ρωτήσετε αναισθησιολόγο, εγώ δεν έχω δουλέψει ποτέ με κεταμίνη… Υπάρχουν φάρμακα, όπως ναρκωτικά κλπ, που κάνουν ανακοπή.

Συνήγορος 34χρονης: Σας είπαν πώς έπαθε ανακοπή;

Μάρτυρας: Μου είπαν ότι το βρήκαν πεθαμένο αι έκαναν τεράστια προσπάθεια να το επαναφέρουν.

Συνήγορος 34χρονης: Μπορείτε να εξηγήσετε πώς η κεταμίνη οδηγεί σε ανακοπή;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω τη δράση του φαρμάκου.

Συνήγορος 34χρονης: Υπήρχε κεταμίνη στο νοσοκομείο;

Μάρτυρας: Στο τμήμα μου δεν υπάρχει, οι αναισθησιολόγοι την ξέρουν. Εγώ την έμαθα αργότερα όταν ρώτησα.

Συνήγορος 34χρονης: Το ίδιο και η κατηγορούμενη, το έμαθε μετά… Θα μπορούσε να προκαλέσει ανακοπή με φραγή μύτης και στόματος;

Μάρτυρας: Δεν είμαι εγκληματολόγος. Ήμουν μπροστά;

Συνήγορος 34χρονης: Θα μπορούσε;

Μάρτυρας: Ξέρω ότι οι μανάδες αγαπάνε τα παιδιά τους…

Πρόεδρος: Μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία;

Μάρτυρας: Βεβαίως. Η εσκεμμένη ασφυξία είναι αιτία ανακοπής.

Στη συνέχεια η μάρτυρας ανέφερε: «Αυτό που κατάλαβα ήταν πως το παιδί ήταν σε άριστη κλινική κατάσταση… Λέω πώς μπορεί να πεθάνει έτσι ένα παιδί που θέλει να φάει σουβλάκια;» είπε. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι «το εικοσιτετράωρο που ήμουν εγώ και έλεγξα το παιδί ήταν ασυμπτωματικό και γι’ αυτό είπα να πάρει εξιτήριο. Δεν ξέρω τι έγινε μετά…» και απευθυνόμενη στον συνήγορο της 34χρονης ανέφερε «είναι σαν να σας λέω “τι θα κάνετε για την υπόθεση της κυρίας Καϊλή”….».

Το σχόλιο προκάλεσε γέλια με τη μάρτυρα να ζητά «συγγνώμη για το παράδειγμα».

Η μάρτυρας στις επίμονες ερωτήσεις της υπεράσπισης επανέλαβε πως δεν μπορεί να γνωρίζει τι έγινε με το παιδί. «Είμαι μάνα δυο παιδιών και παρακαλώ να φύγω εγώ πριν από τα παιδιά μου. Δεν μπορώ να φανταστώ μια μάνα να σκοτώνει το παιδί της. Εγώ είμαι γιατρός, σώζω ζωές…» είπε φορτισμένη και συμπλήρωσε «τα παιδιά δεν πεθαίνουν από έμφραγμα».

Η επιμονή της παιδιάτρου ότι «το παιδί δεν έκανε συμπτώματα που ήταν συμβατά με καρδιακή νόσο», οπότε η εξέταση χόλντερ δεν θα βοηθούσε, προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης.

Συνήγορος 34χρονης: Μας έχετε τρελάνει στα ψέματα. Τόσα ψέματα δεν έχει πει κανείς.

Μάρτυρας: Είμαι δημόσιο πρόσωπο, παρακαλώ κυρία πρόεδρε να με προστατεύσετε.

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ κύριε συνήγορε.

Συνήγορος 34χρονης: Αφήσατε ένα παιδάκι να πεθάνει επειδή ήταν Σαββατοκύριακο και πήγατε διακοπές. Η κατηγορούμενη είναι κατηγορούμενη από εσάς… Αφού δεν έγιναν εξετάσεις στις 9/4 ή στις 10/4, πώς είστε σίγουρη ότι δεν είχαν αυξηθεί οι τιμές;

Μάρτυρας: Οι γιατροί ξέρουν εκείνη την ώρα αν υπάρχει λόγος…

Συνήγορος 34χρονης: Οι γιατροί δεν κάνουν λάθη;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω…

Συνήγορος 34χρονης: Μπορεί να έχει γίνει ιατρικό λάθος εδώ; Αν αποδειχθεί ότι η μητέρα δεν έκανε τίποτα, τι άλλο μπορεί να συνέβη;

Μάρτυρας: Δεν μου έρχεται η φράση στα ελληνικά…  it’s up to you…

Συνήγορος 34χρονης: Ε, τότε θα πω κι εγώ Κορωπί. Καλές γιορτές…

naftemporiki.gr