Skip to main content

Πυρκαγιά στο Μάτι: Τι κατέθεσε για 5η ημέρα κατέθετε ο πραγματογνώμονας Λιότσιος

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, ανέφερε ότι δεν είχε δοθεί καμία οδηγία στους πολίτες, κατονομάζοντας εκείνους που όπως είπε, έπρεπε να το κάνουν.

Στις πιέσεις, απειλές και παρεμβάσεις που δέχθηκε από τον κατηγορούμενο τότε υπαρχηγό  της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο για να «θάψει στοιχεία» αναφέρθηκε κατά την κατάθεσή του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος.

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, ανέφερε ότι δεν είχε δοθεί καμία οδηγία στους πολίτες, κατονομάζοντας εκείνους που όπως είπε, έπρεπε να το κάνουν.

Δικηγόρος: Τελικά  τις πταίει για όλα αυτά;

Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο. Εγώ αποτύπωσα όλα τα στοιχεία, αλλά αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο.

Δικηγόρος: Ποιος έχει το πρόσταγμα, τον σχεδιασμό και τον συντονισμό της επιχείρησης;

Μάρτυρας: Το ΕΣΚΕ.

Δικηγόρος: Το ΕΣΚΕ ήταν όργανο. Ποιος συγκεκριμένα;

Μάρτυρας: Ο κ. Τερζούδης, ο Ματθαιόπουλος, ο διοικητής του ΕΣΚΕ ο κ. Φωστιέρης και ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Καπάκης.

Δικηγόρος: Στις 17:00 το ΕΣΚΕ που είναι όλοι μαζεμένοι γνωρίζουν όλα τα δεδομένα. Από τη στιγμή εκείνη ποιος και τι όφειλε να πράξει;

Μάρτυρας: Από 16:45 υπήρχε όλη η ενημέρωση, οι επίγειοι επικεφαλής εκλιπαρούσαν για εναέρια μέσα.

Δικηγόρος: Υπάρχει η δυνατότητα απομάκρυνσης;

Μάρτυρας: Μέχρι τις 17:30. Είχαν ενημερωθεί οι Ματθαιόπουλος και Γκολφίνος για τη φωτιά, δεν υπήρχαν οι συνθήκες για να αντιμετωπιστεί η φωτιά, επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο έπρεπε να δοθεί εντολή απομάκρυνσης.

Δικηγόρος: Άρα όλοι όσοι ήταν στο ΕΣΚΕ γνώριζαν για τη φωτιά. Πώς εξηγείτε ότι στις 18:03 και 18:07 υπάρχουν δύο φαξ που φεύγουν από το ΕΣΚΕ προς το γραφείο του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας που ζητούν ενισχύσεις για την Καλλιτεχνούπολη προς Χιόνη ενώ δεν πήγε ποτέ εκεί η φωτιά; Όφειλε ο επικεφαλής να κάνει εισήγηση για την απομάκρυνση πολιτών;

Μάρτυρας: Ναι, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί δεν την έκανε. Από τη στιγμή που υπάρχει επικινδυνότητα οικισμών, έπρεπε να λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα του, ότι θα κινδύνευαν άνθρωποι. Δεν έγινε η κινητοποίηση που έγινε λίγες ώρες πιο πριν στην Κινέτα.

naftemporiki.gr