Skip to main content

Θυμό και οργή των Ελλήνων μετά το δυστύχημα καταγράφει ο Διεθνής Τύπος

REUTERS/Alexandros Avramidis

Ο διεθνής Τύπος εστιάζει στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται ανά την Ελλάδα.

Στον θυμό των πολιτών που δυναμώνει μέρα με την ημέρα αλλά και στις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται ανά την Ελλάδα εστιάζει την προσοχή του ο διεθνής Τύπος στο πλαίσιο πολυάριθμων ανταποκρίσεων για την επαύριο του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών.

Τη γρήγορη μεταστροφή των διαθέσεων των πολιτών από την οδύνη και τη θλίψη στο θυμό και την οργή κατέγραψε χθες σε ανταπόκρισή του το BBC υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «57 νεκροί των ώρα που μεγαλώνει ο θυμός».

Η ιστοσελίδα του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου φιλοξένησε, μάλιστα, τη δήλωση ενός συνταξιούχου από την Αθήνα ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «είμαστε θυμωμένοι με την εταιρεία, με την κυβέρνηση και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τίποτε για να βελτιώσουν τις συνθήκες στον ελληνικό σιδηρόδρομο». Οι ανταποκριτές του BBC πρόσθεσαν επίσης ότι θυμό προκάλεσε στην Ελλάδα και η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος απέδωσε τις ευθύνες σε «τραγικό ανθρώπινο λάθος».

BBC: Οργισμένες διαδηλώσεις στην Ελλάδα μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Reuters: Μεγαλώνει ο πανεθνικός θυμός με την αύξηση των νεκρών

Σε αντίστοιχο πνεύμα τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters έκανε λόγο για πανεθνικό θυμό στην Ελλάδα ο οποίος αυξάνεται όσο μεγαλώνει ο θλιβερός κατάλογος των νεκρών. «Τα συντρίμμια προκάλεσαν λύπη και θυμό σε όλη την Ελλάδα όπου η κυβέρνηση προκήρυξε τριήμερο πένθος» ανέφερε το πρακτορείο και υπογράμμισε ότι στις πορείες διαμαρτυρίας οι συμμετέχοντες εκσφενδόνισαν πέτρες κατά των γραφείων της εταιρείας Hellenic Train ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.

Ιταλικό Πρακτορείο: Έκρηξη οργής στην Ελλάδα μετά την καταστροφή

Σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους η ανταπόκριση του ιταλικού πρακτορείου πρακτορείο ANSA από την Ελλάδα μιλά για «έκρηξη οργής» μετά την αύξηση του απολογισμού των νεκρών σε 57 χθες το απόγευμα. «Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης τα τρένα έμειναν ακινητοποιημένα σε όλες τις γραμμές λόγω 24ωρης απεργίας ενώ διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την Αστυνομία μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Hellenic Train στην Αθήνα» σημείωσε το πρακτορείο. Επίσης η ανταπόκριση αναφέρθηκε σε πανό διαμαρτυρίας το οποίο έχει τοποθετηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας  όπου μεταφέρονται οι τραυματίες από το δυστύχημα και αναγράφει «καμία ανοχή στη συγκάλυψη».

Guardian: Αυξάνεται ο θυμός μαζί με τις παραδοχές για τις ελλείψεις

Στη θυμική διάσταση των αντιδράσεων εστιάζει και η βρετανική εφημερίδα Guardian σε νέα ανταπόκριση από την Ελλάδα με τον τίτλο: «αυξάνεται ο θυμός την ώρα που αξιωματούχοι παραδέχονται τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου».

Καταπέλτης ο βρετανικός τύπος για το δυστύχημα στα Τέμπη

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας φιλοξενεί τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ο οποίος αναγνώρισε τις διαχρονικές παθογένειες του συστήματος. Παράλληλα η ανταποκρίτρια η οποία υπογράφει το δημοσίευμα περιγράφει την οργή που επικρατεί στις πορείες διαμαρτυρίας. «Θα προσπαθήσουν να το κουκουλώσουν αλλά δεν πρόκειται να τους το επιτρέψουμε» δήλωσε επωνύμως ένας από τους συμμετέχοντες σε πορεία στην Αθήνα όπου κυριάρχησε το σύνθημα: «το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».