Skip to main content

Έκρυθμη η κατάσταση στον Έβρο – Απετράπησαν 5.500 είσοδοι – Συλλήψεις 60 παράνομων μεταναστών

Την αποτροπή αθρόας εισόδου μεταναστών συνεχίζει η κυβέρνηση έχοντας συγκεντρώσει μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής μέχρι πριν από λίγο έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία για παρανομή είσοδο στη χώρα. Απόψε δε το απόγευμα συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ .για την αποτίμηση της κατάστασης. 

Νωρίτερα, η αστυνομία αναγκάστηκε σε χρήση χημικών ως απάντηση στον πετροπόλεμο που δέχονται από πλευράς των συγκεντρωμένων προσφύγων και μεταναστών στο τελωνείο των Καστανιών. Οι πρόσφυγες – μετανάστες επιτίθενται εκσφενδονίζοντας πέτρες και ξύλα κατά των παρατεταγμένων δυνάμεων που προσπαθούν να τους απωθήσουν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Στις συμπλοκή ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο ενώ τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα του στρατού και της αστυνομίας έχουν υποστεί φθορές από τον πετροπόλεμο. Στην επιχείρηση αναχαίτισης οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν και όχημα ρίψης νερού.

Παράλληλα, όπως ενημερώνει η κυβέρνηση, στο συνοριακό φράχτη μεταδίδονται από κινητές ομάδες εκπομπής του στρατού μηνύματα προς τους μετανάστες ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος. Τα μηνύματα είναι στα Αραβικά, Αγγλικά, Παντζάμπι/Ουρντού (Πακιστάν), Φαρσί (Αφγανιστάν & Ιράν), Παστού (τμήμα Αφγανών) και Μπενγκάλι (Μπανγκλαντές). Επίσης η κυβέρνηση στέλνει SMS προς τους πρόσφυγες ενημερώνοντας στα αγγλικά για τον κίνδυνο σύλληψης.

Στον Έβρο βρίσκονται από το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής.

Σημειώνεται ότι ο Ζ.Μπορέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συγκληθείτην επόμενη εβδομάδα έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλλε χθες ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν.Δένδιας.

Σημειώνεται πως το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία,  επισημαίνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί με «ανησυχία» τις ροές των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

 

Η επικοινωνία της ελληνικής κυβέρνησης με αξιωματούχους της Ε.Ε. είναι διαρκής ενώ νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου είχε ανακοινώσει την επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν για το συριακό

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ