Skip to main content

Τραγωδία στα Τέμπη – Ντίτσας: Στο τούνελ δεν πιάνει το ραδιοτηλέφωνο, έγινε μάλλον ανθρώπινο λάθος

REUTERS/Alexandros Avramidis

«Αν πάρει ο μηχανοδηγός το πράσινο φως από τον σταθμάρχη ότι είναι ελεύθερη η γραμμή του, φεύγει, ξέρει ότι δεν θα συναντήσει άλλο τρένο»

Για τις πιθανές συνθήκες της τραγωδίας στα Τέμπη μίλησε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σιδηροδρομικών, Γιάννης Ντίτσας.

Όπως είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η εμπορική αμαξοστοιχία δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να αντιδράσει, αφού ήταν μέσα στο τούνελ και δεν έπιανε το ραδιοτηλέφωνο. «Αν πάρει ο μηχανοδηγός το πράσινο φως από τον σταθμάρχη ότι είναι ελεύθερη η γραμμή του, φεύγει, ξέρει ότι δεν θα συναντήσει άλλο τρένο» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η επικοινωνία γίνεται μέσω ασυρμάτου και μέσω επικοινωνίας από σταθμό σε σταθμό.

Εξήγησε πως και τα δύο τρένα είναι στην κάθοδο, κάτι που σημαίνει ότι έχει γίνει ανθρώπινο λάθος (η πιθανότερη εκδοχή κατά την εκτίμησή του), αφού η μόνη άλλη εξήγηση είναι να έχουν σπάσει τα κλειδιά και να έχει γίνει παραβίαση.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας, κατήγγειλε πως «εν έτει 2023 όλα γίνονται χειροκίνητα και εμπειρικά».«Έχει συμβεί το αδιανότητο. Δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Το Intercity ανέβαινε προς Θεσσαλονίκη, το εμπορικό κατέβαινε από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και από ότι φαίνεται υπήρξε μετωπική σύγκρουση και τα αποτελέσματα της τα βλέπετε όλοι» είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο μηχανοδηγός

.