Skip to main content

Τηλεργασία: Κερδίζει ξανά έδαφος;

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ INTIME NEWS

Στοιχεία που δημοσιοποίησε το LinkedIn έδειξαν ότι η τηλεργασία αυξήθηκε τον Ιανουάριο.

Μετά τις αλλαγές που έχει επιφέρει στο εργασιακό περιβάλλον η πανδημία του κορωνοϊού, η τηλεργασία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το LinkedIn, θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος. Όπως σημειώνει το CNBC, η πλειοψηφία των εργαζομένων με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας, αναγκάστηκαν να μείνουν στο σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. Εξαιτίας αυτού η φυσική παρουσία στον χώρο δουλειάς αποτέλεσε τον πιο δημοφιλή τρόπο εργασίας ύστερα από τον Απρίλιο του 2021 και έκτοτε αυξάνεται. Στον αντίποδα η τηλεργασία φαίνεται μειωμένη.

Η εργασία από το γραφείο κορυφώθηκε τον Νοέμβριο του 2022 με το 55% των ανθρώπων να εργάζονται με φυσική παρουσία. Μόλις το 25% δήλωσε ότι εργαζόταν κυρίως εξ αποστάσεως εκείνο τον μήνα.

Παρ’ όλα αυτά, η εν λόγω διαφορά έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εργαζόμενοι περνούν λιγότερο χρόνο στα γραφεία και περισσότερο χρόνο στο σπίτι.

Από τον Ιανουάριο, το 50% των εργαζομένων δηλώνουν ότι εργάζονταν κυρίως από το γραφείο, ενώ το 28% εργάζονταν κυρίως εξ αποστάσεως, , σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Εμπιστοσύνης Εργατικού Δυναμικού του LinkedIn, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα σε 5.860 επαγγελματίες των ΗΠΑ από τις 14 έως τις 27 Ιανουαρίου. Και το 18% των εργαζομένων δηλώνουν ότι εργάζονται με υβριδικό πρόγραμμα, το οποίο έχει σταθερά ανοδική τάση από το 2021.

Είναι αρκετή η διαφορά για να είναι «η αρχή για κάτι ενδιαφέρον», λέει ο George Anders, ανώτερος διευθυντής του LinkedIn. «Η τηλεργασία γνωρίζει μεγάλη άνθηση» ακι είναι «τουλάχιστον μια βραχυπρόθεση αντιστροφή ενός μοτίβου που βλέπουμε μακροπρόθεσμα».

Ένα παρόμοιο μοτίβο συνέβη τον Ιανουάριο του 2022, όταν το ποσοστό των ανθρώπων που εργάζονται αυτοπροσώπως μειώθηκε και η τηλεργασία έγινε πιο δημοφιλής. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι παρατείνουν την εργασία τους από το σπίτι μετά τις χειμερινές διακοπές, για να διαχειριστούν την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης ή για να αποφύγουν τις μετακινήσεις μέσω χιονοθύελλας και άλλων σοβαρών χειμερινών καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, είναι νωρίς για να είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει.

Συρρίκνωση των ευκαιριών τηλεργασίας

Προηγούμενα στοιχεία του LinkedIn δείχνουν ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης εξ αποστάσεως έχουν συρρικνωθεί, από το μέγιστο ποσοστό του 20% όλων των θέσεων εργασίας τον Μάρτιο του 2020 σε μόλις 14% τον Νοέμβριο του 2022.

Ωστόσο, η αύξηση της τηλεργασίας παρά τη μείωση των καταχωρίσεων για απομακρυσμένες θέσεις εργασίας θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι άνθρωποι διαπραγματεύονται την ευελιξία μετά την υποβολή της αίτησης, λέει ο Anders. Ή, περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να ξεκινήσουν τη δουλειά τους αυτοπροσώπως, να συνδεθούν με τον διευθυντή τους και να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό σύστημα για να αναλάβουν τη δουλειά τους εξ αποστάσεως.

Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση προσέλευση στα γραφεία έφτασε τελικά το 50% τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία, με βάση τα στοιχεία της Kastle Systems που εξετάζουν την προσέλευση σε 10 μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές.

«Ένα έργο σε εξέλιξη»

Όμως η προσέλευση ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό: Η επιστροφή στα γραφεία ήταν ισχυρότερη στο Όστιν, όπου η προσέλευση έφτασε το 68% για την εβδομάδα που έληξε στις 25 Ιανουαρίου, και λιγότερο αποτελεσματική στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της Silicon Valley και παρουσίασε πληρότητα γραφείων στο 41%. Όλες οι πόλεις του δείκτη ξεπέρασαν το 40% της παρουσίας για την εβδομάδα, επίσης μια πρωτιά μετά την πανδημία.

Ο Anders αναμένει ότι τα μερίδια των ανθρώπων που εργάζονται αυτοπροσώπως, εξ αποστάσεως ή υβριδικά θα είναι «πάντα σε μια κατάσταση μεταβολής» και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να φτάσουν σε ένα σταθεροποιητικό σημείο, αν φτάσουν ποτέ.

Νέοι άνθρωποι θα εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό, οι ρόλοι εργασίας θα επαναπροσδιοριστούν, η νέα τεχνολογία που θα είναι φιλική προς την απομακρυσμένη και υβριδική εργασία θα βελτιωθεί και οι διευθυντές θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση και των τριών τρόπων, λέει ο Anders: «Όλα είναι ένα έργο σε εξέλιξη».

naftemporiki.gr