Skip to main content

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Και την Πέμπτη τοπικές χιονοπτώσεις και παγετός

ΡΟΔΟΠΟΛΗ ΔΙΟΝΥΣΟΥ / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ – EUROKINISSI

Το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Οι κατά τόπους χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται σήμερα και ο ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά θα συνεχιστούν και αύριο, Πέμπτη, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τετάρτη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα».

Πιο αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη 8/2, θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις ή το χιονόνερο στα ανατολικά και νότια.

Στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι και τις απογευματινές ώρες.

Στην Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες, κυρίως στα βόρεια.

Αύριο, Πέμπτη 9/2, οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά. Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους τα φαινόμενα να είναι έντονα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

Επιπλέον, ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ημιορεινά-ορεινά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Η ΓΓΠΠ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).