Skip to main content

Επελαύνει η «Μπάρμπαρα» σε Στ. Ελλάδα, Εύβοια και Μαγνησία – Μηνύματα από το 112

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας και της Μαγνησίας - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Με χιόνια στην Μαγνησία, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και με ισχυρό παγετό σε όλη τη χώρα συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Λίγο μετά τις 11.00 εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας, ενώ ανάλογο μήνυμα έλαβαν και οι κάτοικοι της Μαγνησίας, όπου καταγράφεται σφοδρή χιονόπτωση από τα ξημερώματα.

Το μήνυμα προειδοποιούσε για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στις παραπάνω περιοχές, καλώντας τους κατοίκους να περιορίσουν δραστικά τις μετακινήσεις.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται ήδη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, προβλέπεται να συνεχιστούν, ενώ σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Αναλυτικά:

  • Οι χιονοπτώσεις που ήδη εκδηλώνονται κατά τόπους στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Ειδικότερα για την ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι και το απόγευμα.
  • Για αύριο Τετάρτη οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης. Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
  • Επιπλέον ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά έως και την Πέμπτη (09/02/2023), ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Το σκηνικό του καιρού στην Αττική

Ειδικά για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια και τα ανατολικά θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές. Ανάλογο θα είναι το σκηνικό του καιρού και αύριο Τετάρτη.

Προβλήματα στη Στερεά Ελλάδα

Με χιόνια και παγετό βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι στην Βόρεια Εύβοια, σε τμήμα του νομού Βοιωτίας γύρω από τη Θήβα και στη νότια πλευρά της Φθιώτιδας στην περιοχή της Αταλάντης και του Μαρτίνου. Στις υπόλοιπες περιοχές της Στερεάς Ελλάδος οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα.

Στο μεταξύ, στη Βόρεια και κυρίως στην Κεντρική Εύβοια οι χθεσινές χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, αφού σε ορισμένα ορεινά χωριά του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων υπάρχουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, καθώς εκεί το χιόνι έφτασε και το ένα μέτρο.

Τα σχολεία και συνολικότερα οι δομές εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Εύβοια και τη Φθιώτιδα παραμένουν και σήμερα κλειστές, ενώ κλειστά παραμένουν τα σχολεία και σε ορισμένες περιοχές της Βοιωτίας και της Φωκίδας με αποφάσεις των κατά τόπους δημάρχων.

Στο εθνικό δίκτυο βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, καθώς, επίσης, και σε οδικούς άξονες Βοιωτίας και της Ευβοίας. Δείτε αναλυτικά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε ισχύ ΕΔΩ.

Στη δίνη της «Μπάρμπαρα» η Μαγνησία

Σφοδρή χιονόπτωση επικρατεί από τις 2.30 τη νύχτα τόσο μέσα στην πόλη του Βόλου, όσο και σε ολόκληρη τη Μαγνησία. Από την πυκνή χιονόπτωση έχουν καλυφθεί τα πάντα και το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά ακόμη και στο λιμάνι και την κεντρική παραλία του Βόλου, ενώ στο Πήλιο μαίνεται σφοδρή χιονοθύελλα από την νύχτα και το χιόνι είναι πάνω από τα 50 εκατοστά στα Χάνια, τη Ζαγορά, όλο το ανατολικό Πήλιο καθώς και σε όλα τα βόρεια προάστια του Βόλου.

Όλα τα σχολεία είναι κλειστά στο Βόλο, αλλά και στους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου ,όπως και όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κλειστοί είναι και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλο τον Βόλο και την περιφέρεια της Μαγνησίας.

Λόγω της κακοκαιρίας απαγορεύθηκε η κίνηση όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε όλο το μήκος της ΠΑΘΕ εντός των ορίων της Μαγνησίας.

Το πρωί δεν υπήρχαν αστικές συγκοινωνίες, αλλά με την πάροδο της ώρας κινούνται αραιά αστικά λεωφορεία μόνο στις κεντρικές αρτηρίες του Βόλου, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια προς τα βόρεια προάστια και προς Αγριά και Λεχώνια.

Τα υπεραστικά δρομολόγια δεν έχουν εκτελεστεί προς κανένα προορισμό πλην της Θεσσαλονίκης, όπου δεν υφίσταται πρόβλημα.

Μέσα στην πόλη του Βόλου οι κεντρικές οδικές αρτηρίες καθαρίζονται ανελλιπώς από εκχιονιστικά μηχανήματα και δεκάδες υδροφόρες του δήμου, αλλά και ιδιωτών, που ρίχνουν τόνους θαλασσινού νερού σε όλους τους μεγάλους δρόμους για να κρατηθεί ανοιχτή η κίνηση των οχημάτων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Βόλου, που συντονίζει την επιχείρηση αποχιονισμού της πόλης, ότι κάθε ένα λεπτό φεύγει και μία υδροφόρα από το λιμανι με θαλασσινό νερό για να το ρίξει σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, που βρίσκεται επικεφαλής της επιχείρησης αποχιονισμού, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι «η σφοδρή χιονόπτωση από τον Αλμυρό μέχρι και τους Αγίους Θεοδώρους, στα σύνορα Μαγνησίας και Φθιώτιδας έχει δυσκολέψει την κατάσταση στην Εθνική Οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης και δίνουμε μάχη για να κρατηθεί ο δρόμος ανοιχτός. Αποχιονίζουμε τον οδικό άξονα Βόλου-Καλών Νερών-Αργαλαστής και όλες τις εξόδους του Βόλου, προς Λάρισα και Αθήνα».

Χωρίς ρεύμα χωριά στο Πήλιο

Προς το Πήλιο η κατάσταση είναι δύσκολη, αφού συνεχίζεται η χιονοθύελλα και το χιόνι καλύπτει αμέσως τα πάντα. Για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί επιχειρούν πάνω από 75 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες σε όλο το οδικό δίκτυο κυρίως του Πηλίου, αλλά απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες από τον Περιφερειακό του Βόλου και πάνω προς Ανω Βόλο, Πορταριά και Χάνια, όπου το χιόνι έχει φθάσει πάνω από μισό μέτρο. Περιπολικά της αστυνομίας δεν επιτρέπουν την κίνηση χωρίς αλυσίδες.

Η επέλαση της «Μπάρμπαρα» έχει προκαλέσει διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε πολλούς οικισμούς του Νότιου Πηλίου λόγω βλαβών, με αποτέλεσμα να εχουν μείνει χωρίς ρεύμα η Μηλίνα, ο Λαύκος και το Τρίκερι και τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να εντοπίσουν τις βλάβες και να τις αποκαταστήσουν.

Το πρόβλημα έχει εντοπισθεί στη γραμμή Μηλίνας – Τρικερίου. Το χιόνι στον Λαύκο ξεπέρασε τα 70 εκατοστά και οι δρόμοι στο χωριό είναι κλειστοί. Χωρίς ρεύμα είναι επίσης η Δράκεια που ανήκει διοικητικά στον δήμο Βόλου και η χιονόπτωση πλήττει το χωριό με ιδιαίτερη ένταση.

Προβλήματα από την κακοκαιρία και στα Χανιά

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων κυρίως σε ορεινές περιοχές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία και στα Χανιά. Στην περιοχή των Σφακίων αποκλεισμένο είναι το χωριό Ασφένδου, ενώ προβλήματα που σταδιακά αποκαθίστανται, υπάρχουν στο οδικό δίκτυο από Ασκύφου προς Ίμπρο.

Από νωρίς το πρωί μηχανήματα εργάζονται στο οδικό δίκτυο πρός Ομαλό, στον σεληνιώτικο γύρο καθώς και σε τμήματα του οδικού δικτύου από Σέμπρωνα προς Πέτρα Σελί. Οι αρχές καλούν τους οδηγούς να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ενώ όλα τα οχήματα που κινούνται κυρίως στο ορεινό δίκτυο πρέπει να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σήμερα Τρίτη δεν λειτουργούν τα εξής σχολεία: Το δημοτικό και το νηπιαγωγείο Κεραμειών καθώς και το δημοτικό και νηπιαγωγείο Έλους και ΕΠΑΛ στην Κίσαμο. Στον Δήμο Αποκορώνου δεν λειτουργούν οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Κλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία στο Δήμο Σφακίων και στο Δήμο Καντάνου -Σελίνου. Στον Δήμο Πλατανιά δεν λειτουργούν τα δημοτικά σχολεία Σκινέ και Φουρνέ.