Skip to main content

Κατέθεσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

«Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, θα έπρεπε να είναι ανάμεσά μας», δήλωσε.

Στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι κατέθεσε η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ήταν από τις πρώτες που είχαν καταθέσει μήνυση, στις 6 Αυγούστου 2018 με την οποία ζητούσε να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για την εθνική τραγωδία.

«Η υπόθεση του Ματιού δεν αφορά ένα ατύχημα, δεν έγινε κατά λάθος ήταν έγκλημα. Οι ανθρώπινες ζωές χάθηκαν με κακουργηματική ευθύνη αυτών που δεν έπραξαν τα δέοντα και μέχρι σήμερα εκκρεμεί η εξέταση αυτής της ευθύνης. Εκείνη την ημέρα υπήρχε πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς 4, πρόβλεψη δυτικών ανέμων. Ήταν εν γνώσει όλων των υπευθύνων, κυβερνητικών κλπ και ο κίνδυνος της πυρκαγιάς και η πρόβλεψη των ανέμων. Υπήρχαν ενδείξεις ότι η φωτιά πάει προς το Μάτι».

«Το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα εν καιρώ ειρήνης»

Η κ  Κωνσταντοπούλου στράφηκε κατά των αρμοδίων που δεν έπραξαν ως όφειλαν, όπως είπε, το καθήκον τους.

«Είναι το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα εν καιρώ ειρήνης. Κάηκαν άνθρωποι μέσα στο σπίτι τους στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν. Αυτό που προκύπτει είναι ότι κανείς δεν τους ειδοποίησε, δεν τους έδωσε το δικαίωμα να σωθούν. Κανείς δηλαδή δεν έπραξε το αυτονόητο καθήκον κάθε αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, θα έπρεπε να είναι ανάμεσά μας και δεν βρίσκονται ανάμεσά μας, όχι διότι υπάρχει η κλιματική αλλαγή, όπως λένε κάποιοι.

Έγινε διότι ένας ράθυμος και τεμπέλης υπηρεσιακός μηχανισμός εκείνη την ώρα που έπρεπε να είναι με σηκωμένα τα μανίκια και να δρα, δεν κινητοποιήθηκε.
Όλοι οι ελεγχόμενοι και εμπλεκόμενοι προσπάθησαν με λυσσαλέο τρόπο να αποσείσουν τις ευθύνες τους, να απειλήσουν αρμόδιους και να εξαγοράσουν διαδικασίες».

Η κατάθεση της κ. Κωνσταντοπούλου θα συνεχιστεί  αύριο.