Skip to main content

ΤΕΕ: Να βρεθούν λύσεις για την υποστελέχωση και την έλλειψη υποδομών των Υπηρεσιών Δόμησης

«Δεν μπορεί άλλο να ταλαιπωρούνται εργαζόμενοι, πολίτες και μηχανικοί που θέλουν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες ή να διεκπεραιώσουν άλλες πολεοδομικές υποθέσεις».

Ανοικτή επιστολή στο ΤΕΕ και τους συλλόγους των μηχανικών έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), που ζητεί στήριξη στις τρέχουσες κινητοποιήσεις και τα αιτήματα που διατυπώνει.

Σε απάντησή της, η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ αναγνωρίζει τη βάση του σκεπτικού και σημειώνει πως «τα προβλήματα λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) είναι πολυετή και σοβαρά και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ορθώς ζητά την επίλυσή τους και για αυτό στηρίζουμε τον αγώνα τους».

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, η καλή λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης είναι υποχρέωση του κράτους, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυρήνες δημόσιας εξουσίας και οφείλει να στοχεύει πάντα το δημόσιο συμφέρον, παράλληλα με την εξυπηρέτηση των πολιτών και των μηχανικών-ελεύθερων επαγγελματιών.

«Παρά το ότι έχουν γίνει άλματα στην έκδοση οικοδομικών αδειών, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies, η υποστελέχωση των ΥΔΟΜ και η έλλειψη υποδομών, εργαλείων και πόρων είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά» αναφέρει το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Καλεί την Πολιτεία να οργανώσει άμεσα διάλογο ουσίας με στενό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη άμεσων και εφαρμόσιμων λύσεων, με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης (που έχει ευθύνη και αρμοδιότητα), των εργαζομένων στις ΥΔΟΜ και των φορέων των μηχανικών. Το ΤΕΕ μπορεί να διευκολύνει και να συνδράμει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο ουσίας.

«Δεν μπορεί άλλο να ταλαιπωρούνται ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι πολίτες και οι μηχανικοί που θέλουν να εξυπηρετηθούν από τις ΥΔΟΜ, να εκδώσουν οικοδομικές άδειες ή να διεκπεραιώσουν άλλες πολεοδομικές υποθέσεις.

Η καλή λειτουργία των ΥΔΟΜ είναι προϋπόθεση της καλής λειτουργίας του Κράτους και εφαλτήριο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για ολόκληρη την οικονομία και τη χώρα» τονίζει το ΤΕΕ.