Skip to main content

ΠΣΦ: Χαμηλές τιμές και επιστροφές καθιστούν κάποια φάρμακα «μη ενδιαφέρονται» για τις εταιρείες

Και οι δύο ωστόσο συμφωνούν στο ότι ένας από τους παράγοντες των ελλείψεων είναι τα προβλήματα σε πρώτες ύλες παγκοσμίως.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση φαρμακοβιομηχανίας – φαρμακεμπόρων με την Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκάριων να απαντά στις ανακοινώσει του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος για το «καυτό» θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα. Σύμφωνα με τους φαρμακέμπορους οι χαμηλές τιμές στα φάρμακα σε συνδυασμό με το clawback και το rebate προφανώς τα καθιστούν «μη ενδιαφέροντα» για κάποιους τις εταιρείες.

Ενώ προκαλούν τις εταιρείες να απαντήσουν αν γνωρίζουν ποια προϊόντα αφήνουν 300% κέρδος κατά την παράλληλη εξαγωγής τους. «Απ’ τα με τα ελάχιστα οικονομικά που γνωρίζουμε, τέτοια περιθώρια στην αλυσίδα του φαρμάκου είναι προνόμιο μόνο του παραγωγού, όπως προκύπτει άλλωστε και από τον επιμερισμό της τιμής του φαρμάκου (69,1% Βιομηχανίας – 20,3% Φαρμακείο – 4,6% Φαρμακαποθήκη μειωμένη κατά 42% μεταμνημονιακά, ποσοστό που προστέθηκε στο κέρδος των παραγωγών)» τονίζει η ανακοίνωση των ΠΣΦ.

Και οι δύο ωστόσο συμφωνούν στο ότι ένας από τους παράγοντες των ελλείψεων είναι τα προβλήματα σε πρώτες ύλες παγκοσμίως, οι οποίες επηρεάζουν την παραγωγή πολλών φαρμάκων. Ενώ ο ΠΣΦ επισημαίνει ότι στα φαρμακεία νοσοκομείων διακινούνται κυρίως γενόσημα, τα οποία σώζουν την κατάσταση, και στα δε φαρμακεία ΕΟΠΥΥ ακριβά προϊόντα (καινοτόμα), τα οποία προφανώς και αποτελούν προτεραιότητα των εταιρειών σε αντίθεση με τα φάρμακα που διακινούνται στα φαρμακεία της κοινότητας.

Καυστική είναι η ανακοίνωση του ΠΣΦ και στο θέμα των κλειστών εταιρειών κατά την διάρκεια των εορτών απαντώντας στον ΣΦΕΕ που διατείνεται ότι οι εταιρείες εργάστηκαν ανελλιπώς λέγοντας «Προφανώς οι επιστολές κλεισίματος εστάλησαν από hackers. Συνιστούμε έλεγχο ασφαλείας των ηλεκτρονικών συστημάτων σας».

Επιπρόσθετα στο θέμα ου έθιξε ο ΣΦΕΕ ότι σε πολλά από τα αναφερθέντα προϊόντα, έχουν δεχθεί σημαντικές επιστροφές το 2022, γεγονός που αποδεικνύει ότι ποσότητες λιμνάζουν στην αγορά, υποκείμενες σε εποχιακή ζήτηση παράλληλων εξαγωγών οι φαρμακέμποροι απαντούν επί λέξη «Χρειάζεται, άραγε, να σας υπενθυμίσουμε ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των επιστροφών προέρχονται  από τα φαρμακεία, και ότι αυτή είναι μία υπηρεσία την οποία έχει αναλάβει, με μεγάλο κόστος, το φαρμακεμπόριο για εσάς και τους φαρμακοποιούς; Επίσης, η λέξη «σημαντικές» είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και μάλλον πολλαπλών ερμηνειών. Για εμάς σημαντικές είναι οι μειώσεις εφοδιασμού κατά 30, 40 ή και 60%. Είναι άραγε αυτή η σημασία της λέξης και για εσάς;»

Όσον αφορά το θέμα των ελέγχων στο οποίο επανήλθαν οι εταιρείες υποστηρίζοντας ότι αυτές ελέγχονται και οι φαρμακαποθήκες όχι ο ΠΣΦ απάντησε «Έχουμε κατ’ επανάληψη εξηγήσει στο Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΦ και σε εσάς (οι δύο πρώτοι το έχουν αντιληφθεί) το ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο να δώσεις στοιχεία όταν διακινείς 10 – 100 κωδικούς σε 50 – 100 πελάτες σε ημερήσια βάση, ενώ είναι αδύνατο να το πράξεις όταν διακινείς 7000 – 15000 κωδικούς σε 150 – 2000 πελάτες τρις καθημερινά. Μιας και είμαστε όλοι υπέρμαχοι της διαφάνειας, όπως προκύπτει, μήπως επιτέλους να πείσετε τα μέλη σας να δημοσιοποιήσουν τα quotta systems που χρησιμοποιούν για να μας εφοδιάζουν ή μήπως υπάρχει όριο στη διαφάνεια που επιθυμείτε;»

Κλείνοντας ο ΠΣΦ επισημαίνει προς τον ΣΦΕΕ «Τελικά στην ανακοίνωση σας δεν διευκρινίζετε γιατί έχουν μειωθεί συντριπτικά οι πωλούμενες προς το χονδρεμπόριο ποσότητες. Μήπως τελικά εξαλείφθηκαν οι ασθένειες στην Ελλάδα και το αγνοούμε κι αυτό;»