Skip to main content

Πόλεμος: «Ένα χρήσιμο εργαλείο» η βαριοπούλα της Wagner

Με ένα μακάβριο δώρο από την εταιρία μισθοφόρων της Wagner, πόζαρε υψηλόβαθμος Ρώσος πολιτικός. Πρόκειται για μία βαριοπούλα εργαλείο που έχει υιοθετήσει η ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση ως σύμβολο εκδίκησης από τότε που χρησιμοποιήθηκε πέρυσι για τη δολοφονία ενός άνδρα που αυτομόλησε από την ομάδα.

Η βαριοπούλα φαίνεται να είναι ένα “ευχαριστώ” στον Σεργκέι Μιρόνοφ, ηγέτη του πιστού στο Κρεμλίνο κόμματος Δίκαιη Ρωσία, για την υποστήριξή του στην Wagner και στα κατορθώματά της στα πεδία των μαχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Μιρόνοφ, πρώην αλεξιπτωτιστής, επαίνεσε τη Wagner, με τον Ρώσο βουλευτή να μιλά για έναν «ηρωικό στρατιωτικό σχηματισμό» αφού η οργάνωση αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στην κατάληψη της ουκρανικής πόλης Σολεντάρ.

Ο πολιτικός δημοσίευσε μια φωτογραφία του να ποζάρει με τη βαριοπούλα στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχαριστώντας τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτή της Wagner, για το ασυνήθιστο δώρο.

Η μεταλλική κεφαλή της βαριοπούλας έφερε τον λογότυπο της Wagner και ήταν ζωγραφισμένη με κρανία.

«… Αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο κατά της ναζιστικής ιδεολογίας που στοχεύει να καταστρέψει τη χώρα μας», είπε ο Μιρόνοφ, ο οποίος, όπως πολλοί άλλοι Ρώσοι πολιτικοί, περιγράφει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια υπαρξιακή μάχη για την επιβίωση της Ρωσίας απέναντι σε μια μοχθηρή Δύση.

Ενώ το Κρεμλίνο αναφέρει ότι ομάδες όπως η Wagner είναι ελεύθερες να δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, οι δραστηριότητες ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών στη Ρωσία τεχνικά απαγορεύονται.

«Να νομιμοποιηθεί»

Ο Μιρόνοφ δήλωσε ότι οι δραστηριότητες της Wagner πρέπει να νομιμοποιηθούν εντός της Ρωσίας και είπε ότι το κόμμα του έχει συντάξει το απαραίτητο νομοσχέδιο.

Έχοντας προηγουμένως αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας, ο ιδρυτής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν αποκτά ένα ολοένα πιο προβεβλημένο προφίλ τους τελευταίους μήνες, επικρίνοντας Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές για τις αποτυχίες τους στο πεδίο της μάχης, όπως είπε, και εκφράζοντας απόψεις για διάφορα πολιτικά ζητήματα.

Ο Πριγκόζιν έχει μιλήσει για τη βαριοπούλα ως σύμβολο εκδίκησης που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον όσων θεωρεί προδότες.

Το Νοέμβριο, ένα μη επαληθευμένο βίντεο αναρτήθηκε σε  κανάλι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζεται με την Wagner, το οποίο έδειχνε κάποιον να χρησιμοποιεί βαριοπούλα για να δολοφονήσει  μαχητή της Wagner που είχε αυτομολήσει στις ουκρανικές δυνάμεις

Ο Πριγκόζιν είπε αρχικά ότι ο άνδρας πέθανε “όπως ένα σκυλί πεθαίνει”, αλλά δεν ανέλαβε την άμεση ευθύνη για τη δολοφονία για λογαριασμό της Wagner και αργότερα υπέδειξε, χωρίς να προσκομίσει στοιχεία, ότι ξένες δυνάμεις βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία.

Νομική οντότητα

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι αυτή η εταιρία  εγγράφηκε επίσημα στη Ρωσία ως νομική οντότητα, σηματοδοτώντας την ταχεία άνοδο της οργάνωσης που για χρόνια κρατούσε τις δραστηριότητές της υπό ένα πέπλο μυστικότητας.

Η Wagner χαρακτήρισε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες «συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης», στην αίτηση που κατέθεσε στις 27 Δεκεμβρίου. Δεν γινόταν καμία αναφορά στις παραστρατιωτικές της δραστηριότητες.

Αυτή τη στιγμή διοικεί έως και 50.000 μαχητές στην Ουκρανία και πρωταγωνιστεί στον πόλεμο , ανέφερε το βρετανικό υπουργείο.

Ο Πριγκόζιν πιθανότατα έχει χρηματοδοτήσει τη δύναμη εν μέρει από κρατικά χρήματα που έλαβε από κρατικές συμβάσεις σε άλλες εταιρείες του, συμπλήρωσε το υπουργείο.