Skip to main content

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Διακόπηκε για τις 23 Ιανουαρίου η δίκη

ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Γονείς Άλκη Καμπανού: Τα ισόβια να γίνουν πραγματικά ισόβια

Με ολιγοήμερη διακοπή ξεκίνησε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης των 12 κατηγορούμενων για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού την 1η Φεβρουαρίου 2022 στη Χαριλάου και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.

Η δίκη για τη δολοφονική επίθεση διακόπηκε για τις 23 Ιανουαρίου καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα κάποιων εκ των δικηγόρων να δοθεί ολιγοήμερη διακοπή λόγω κωλυμάτων που επικαλέστηκαν και συνδέονταν με άλλη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε ανώτερο δικαστήριο. Εκτός από την επόμενη δικάσιμο (κατά την οποία θα γίνει η κλήρωση των ενόρκων), η πρόεδρος του ΜΟΔ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες των συνεδριάσεων έως τον προσεχή Μάρτιο.

Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί 23 δικάσιμοι, εκ των οποίων τέσσερις τον Ιανουάριο, οκτώ τον Φεβρουάριο και έντεκα τον Μάρτιο. Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνει 26 άτομα, ενώ άλλοι τόσοι αναμένεται να είναι οι μάρτυρες υπεράσπισης.

«Τωρα μιλάει η Δικαιοσύνη» δήλωσε ο πατέρας του Άλκη Καμπανού προσερχόμενος νωρίτερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

«Τα ισόβια να γίνουν πραγματικά ισόβια. Όλη τους τη ζωή μέσα στη φυλακή» ανέφερε από την πλευρά της η μητέρα του Άλκη.

Οι κατηγορούμενοι, ηλικίας 21 έως 26 ετών, μετήχθησαν γύρω στις 7.30 το πρωί, κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας, στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και δύο ώρες αργότερα εισήλθαν, ο ένας μετά τον άλλον, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του δικαστηρίου.

Οι δώδεκα κατηγορούμενοι, όλοι προσωρινά κρατούμενοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα ανά την Ελλάδα) εκπροσωπούνται από τουλάχιστον 25 δικηγόρους, καθώς καθένας εξ αυτών έχει από δύο, ακόμη και τρεις συνηγόρους. Το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης λήγει τον προσεχή Αύγουστο.

Έξω από τα Δικαστήρια συγκεντρώθηκε μικρή μερίδα οπαδών του Άρη, ομάδας που υποστήριζε ο Άλκης Καμπανός, και φώναξαν συνθήματα στη μνήμη του 19χρονου. Ισχυρή ήταν η παρουσία αστυνομικών εντός και εκτός των δικαστηρίων.

Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού ήταν αποτέλεσμα τυφλής οπαδικής βίας, και η φράση του  «Μη με χτυπάτε άλλο…» λίγο προτού ξεψυχήσει πεσμένος στο πεζοδρόμιο έγινε σύμβολο στον αγώνα ενάντια στη βία εντός και εκτός γηπέδων.

Γιατί κατηγορούνται οι 12

Το πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, εκτός από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, περιλαμβάνει και τις επιθέσεις εις βάρος των δύο φίλων του, στο ίδιο συμβάν, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην περιοχή της Χαριλάου.

Οι δώδεκα κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένης (για τον Άλκη) και σε απόπειρα (για τον πρώτο τραυματισμένο φίλο του), από κοινού. Ένας εξ αυτών κατηγορείται επιπλέον για απόπειρα ανθρωποκτονίας για τον δεύτερο νεαρό που τραυματίστηκε, ενώ οι υπόλοιποι 11 για την περίπτωση αυτή διώκονται ως απλοί συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη. Περαιτέρω, άπαντες κατηγορούνται για επίθεση με οπαδικά κίνητρα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό ανθρώπων, κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις που προβλέπει ο Αθλητικός Νόμος, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.