Skip to main content

Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Λέσβο

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Η νέα σεισμική δόνηση, που ταρακούνησε το νησί, συνοδεύτηκε από έντονο θόρυβο και είχε μεγάλη διάρκεια - Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Νέος σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε σήμερα το πρωί τη Λέσβο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 9.38 π.μ., εντοπίστηκε σε απόσταση 3 χλμ. ανατολικά – νοτιοανατολικά της Μήθυμνας Λέσβου, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ.

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο νησί, η δόνηση συνοδεύτηκε από έντονο θόρυβο και είχε μεγάλη διάρκεια.

Έχουν ήδη αναφερθεί κάποιες ρωγμές σε κατοικίες και καταστήματα, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για σοβαρές ζημιές.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Άκης Τσελέντης, ανέφερε πως ο σημερινός σεισμός είναι πιθανότατα μετασεισμός. Εμφανίστηκε πάντως σχετικά επιφυλακτικός καθώς, όπως τόνισε, «δεν έχουμε συλλέξει ακόμη όλα τα δεδομένα και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα». Ο ίδιος ανέφερε ότι στη Λέσβο υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει ολόκληρο το νησί και γι΄αυτό «θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».

«Ένας κανονικός μετασεισμός έχει μια τάξη μεγέθους μικρότερο απο τον κύριο. Απο τα 4,9 “κανονικός” θα ήταν ενας 3,9» ανέφερε από την πλευρά του ο Γεράσιμος Χουλιάρας, σημειώνοντας πως «είναι περίπλοκη η συγκεκριμένη ακολουθία όπως εξελίσσεται».

«Το ενδεχόμενο και ισχυρότερου σεισμού δεν έχει κλείσει» σημείωσε με τη σειρά του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Συνεχίζονται οι αυτοψίες μετά τον σεισμό της 7ης Ιανουαρίου

Στο μεταξύ «κίτρινα», δηλαδή τέτοια που χρειάζονται επισκευή, χαρακτηρίστηκαν εννέα σπίτια στην περιοχή του Μολύβου, σε σύνολο 46 που εμφάνισαν προβλήματα από τον σεισμό της 7ης Ιανουαρίου, όπως προέκυψε από την πρώτη ημέρα των αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια μηχανικών της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ.

Οι αυτοψίες των κλιμακίων της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ που βρίσκονται στη Λέσβο από τη Δευτέρα, θα συνεχιστούν σήμερα, σε κτίσματα στα χωριά Λεπέτυμνος, Άγενος και Πελόπη, ενώ παράλληλα δύο συνεργεία των μηχανικών του Δήμου Δυτικής Λέσβου, συνεχίζουν τις δικές τους αυτοψίες σε κτίσματα και σε σχολικά και άλλα δημόσια κτήρια σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

naftemporiki.gr