Skip to main content

Η «Μήδεια» συνεχίζει την πορεία της

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Μήδεια» με χιόνι και τσουχτερό κρύο που ξεκίνησε από τη Βόρεια Ελλάδα το πρωί και συνέχισε προς τα κεντρικά της χώρας. Πρώτα «χτύπησε», Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Πτολεμαϊδα, και συνέχισε σε Βέροια, Καβάλα, Κατερίνη, καθώς και στον Πολύγυρο και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής. Το χιόνι πέφτει και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το μεσημέρι έφτασε στη Θεσσαλία, ενώ στην Αττική αναμένεται αύριο το βράδυ πρώτα στα βόρεια προάστια ενώ τη Δευτέρα προβλέπεται να χιονίσει και στην Αθήνα.

Στη Θεσσαλία εξωτερικές ομάδες για παροχή βοήθειας στον δρόμο λειτουργούν από τον Δήμο Λαρισαίων, στο πλαίσιο μίας σειράς δράσεων που εφαρμόζει προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση των αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

Οι ομάδες παρέχουν φαγητό, κουβέρτες και υπνόσακους σε όσους έχουν ανάγκη, καθώς και πληροφορίες για το πού μπορούν να διανυκτερεύσουν.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό, που σχετίζεται με την πρώτη φάση της κακοκαιρίας, θα πλησιάζει τη χώρα.

Κατά την πρώτη φάση της «Μήδειας» το Σαββατοκύριακο αναμένονται:

– Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικός παγετός στη Δυτική Μακεδονία

– Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια σήμερα. Τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και στο Αιγαίο

– Πυκνές χιονοπτώσεις σήμερα, αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας

– Πυκνές χιονοπτώσεις την Κυριακή σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλά υψόμετρα. Χιονοπτώσεις και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

– Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία την Κυριακή και στα κεντρικά.

Αλατιέρες και εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται από νωρίς στους δρόμους της Κοζάνης ενώ Καστοριά και Πρέσπες ήταν οι πρώτες περιοχές που επισκέφθηκε στη χώρα μας η «Μήδεια» καθώς από τις έξι το πρωί έχει αρχίσει μια ήπια, αλλά επίμονη χιονόπτωση. Μέχρι στιγμής η κακοκαιρία στην Καστοριά δεν έχει εμποδίσει τους εμβολιασμούς ενώ εννέα εκχιονιστικά έχουν στόχο να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους της περιφερειακής ενότητας.

Ήδη από τις 13:00 του Σαββάτου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού, από τους Κήπους Έβρου έως την Ηγουμενίτσα, λόγω των καιρικών φαινομένων, που αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες.

Συστάσεις στην Αττική

Χρήσιμες συμβουλές με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να εκδηλωθούν τις προσεχείς ημέρες σε διαφορές περιοχές συστήνει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν ενώ προτρέπει τους οδηγούς να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν καθώς και να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.), να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας, να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους και να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.     

Στατιστικά

Με αφορμή τις χιονοπτώσεις που θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ημέρες σε μεγάλο τμήμα της χώρας, πιθανώς και στην Αθήνα, το ΕΑΑ-meteo παρουσίασε έναν πίνακα με τα δέκα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα και τις απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κατά τα τελευταία 110 χρόνια (όπως μετρήθηκαν από τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο).

Το σημαντικότερο επεισόδιο χιονόπτωσης σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 1911, όταν είχαν πέσει έως ενάμισι μέτρο χιόνι, ενώ η πλειονότητα των σημαντικότερων επεισοδίων χιονόπτωσης σημειώθηκαν τον μήνα Φεβρουάριο. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο σημαντικής χιονόπτωσης στην Αθήνα ήταν στις 17-18 Φεβρουαρίου 2008, όταν είχαν πέσει 20 εκατοστά χιονιού.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στο Θησείο ήταν οι μείον 5,7 βαθμοί στις 14-15 Φεβρουαρίου 1934, ενώ και στον χιονιά του Φεβρουαρίου του 2008 το θερμόμετρο είχε πέσει στους μείον 5 βαθμούς.

Οι μεγαλύτερης διάρκειας χιονοπτώσεις καταγράφηκαν Φεβρουάριο 1934, Ιανουάριο 1964 και Ιανουάριο 2002 (από 48 ώρες και στις τρεις περιπτώσεις).

Σε κατάσταση ετοιμότητας για την προστασία των αστέγων δηλώνει ο δήμος Αθηναίων, μετά την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού και χαμηλές θερμοκρασίες. Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, ανοίγει δομές και χώρους όπου οι άστεγοι μπορούν να φιλοξενηθούν, να ζεσταθούν, να έχουν γεύματα και να προστατευθούν.

Στη Μακεδονία

Χιόνι και τσουχτερό κρύο έφερε η «Μήδεια» στη Βόρεια Ελλάδα. Ιδιαίτερα χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες. Στη Φλώρινα είναι -6 βαθμοί Κελσίου, στη Βλάστη Κοζάνης και στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν -7, στην Πτολεμαϊδα και το Αμύνταιο -5, στο Νευροκόπι -4, στη Νάουσα -2, στη Νέα Σάντα Κιλκίς -1, στα Γρεβενά 0, στα Γιαννιτσά 1. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία είναι 2 βαθμοί Κελσίου.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί μέχρι και την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να κοπάσει η κακοκαιρία, τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών, αλλά και οι δήμοι.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προμηθευτεί 10.000 τόνους αλάτι,  ενώ έχει πάνω από εκατό μηχανήματα έργου σε όλα τα εργοτάξια.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης από χθες και μέχρι την υποχώρηση των φαινομένων λειτουργεί εντός των χώρων της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης ξενώνας φιλοξενίας αστέγων.
 

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές

Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, λόγω χιονόπτωσης είναιαπαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε διάφορα σημεία όπως στην Ημαθία, στην Πέλλα, στην Πιερία και στη Χαλκιδική.

Δυτική Μακεδονία

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας διαμορφώνεται ως εξής:

Από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 120,8 χλμ. (Α/Κ ΠΑΝΑΓΙΑΣ) έως 181,1 χλμ. (Α/Κ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ) του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά, ενώ υπάρχουν οδηγίες γι ατην κυκλοφορία στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας.

Από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα όλο το διάστημα εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. «hellenicpolice.gr», υπάρχει ειδικό μπάνερ με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα – διακοπές κυκλοφορίας – χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.

Εμβολιασμοί

Επιπλέον, οποιοσδήποτε πολίτης θελήσει να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό και χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε εμβολιαστικό κέντρο, καθώς επίσης και οποιοσδήποτε πολίτης χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο (π.χ. νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση κ.λπ.), μπορεί να καλέσει στο 100, ώστε οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας να συνδράμουν στην ασφαλή μετακίνησή του.