Skip to main content

Υποκλοπές: Αιφνιδιαστική έφοδος σε εταιρείες για το Predator

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Σε τουλάχιστον 6 εταιρείες εισέβαλαν άνδρες της αστυνομίας

Αιφνιδιαστικές εφόδους σε τουλάχιστον έξι εταιρείες που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από τις εισαγγελικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι εισαγγελείς, αξιοποιώντας στοιχεία που έφτασαν στα χέρια τους τις τελευταίες ημέρες μέσω εγγράφων και μαρτυρικών καταθέσεων που συνεχίζουν να λαμβάνουν, εντόπισαν πρόσωπα που φέρονται να έχουν σχέση με εταιρείες που σχετίζονται με το λογισμικό Predator. Για τον λόγο αυτό προχώρησαν σε εφόδους προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην έρευνα τους για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Τα επίμαχα στοιχεία θα αξιολογηθούν από τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση υπέβαλαν προς την ΕΥΠ αίτημα να επιβεβαιώσει ή όχι την παρακολούθηση πολιτικών, στρατιωτικών και άλλων προσώπων που περιλαμβάνονται σε λίστες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ζητούν επίσημες απαντήσεις σχετικά με τη δημοσιοποίηση ονομάτων προσώπων των οποίων φέρονται να έχουν υποκλαπεί οι επικοινωνίες τους.

Οι δύο εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση – Αγγελική Τριανταφύλλου και Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος – στην εντολή προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμπεριέλαβαν εφόδους, μεταξύ άλλων εταιρειών, και στην Intellexa, η οποία εμπορεύεται το λογισμικό Predator.

Μαίνεται και η πολιτική αντιπαράθεση

Η υπόθεση έχει πυροδοτήσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται μετωπικά με το Μέγαρο Μαξίμου να υπογραμμίζει πως η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο για την δικαιοσύνη και να σημειώνουν πως με το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ που ψηφίστηκε διορθώνονται παθογένειες προηγούμενων χρόνων. Την ίδια στιγμή σε υψηλούς τόνους κριτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας απαντήσεις  σε μια ερωτημάτων.

H σύγκρουση αναζωπυρώθηκε μετά από δημοσίευμα  της εφημερίδας Documento που κάνει λόγο για παρακολούθηση του  υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη (αναφέροντας στο πρωτοσέλιδο πως ήταν ο «στόχος 5046c»). Είναι εμφανές πως πρόκειται για ένα θέμα  που θα κυριαρχήσει στην πολιτική επικαιρότητα στο δρόμο προς τις κάλπες και οδηγεί σε σφοδρές συγκρούσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως «η ελληνική Δικαιοσύνη προχωρά τη διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και των όσων σχετικών αναφέρονται σε αυτήν, με την αμέριστη συνδρομή των κρατικών αρχών, ώστε να διαλευκανθεί κάθε πτυχή, ακόμα και το εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου».

Καταιγιστικά είναι τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το θέμα των παρακολουθήσεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει στο Open πως ο  κ. Μητσοτάκης ήξερε πολύ καλά τι γίνεται και είναι συνένοχος. Μάλιστα έθεσε μια σειρά ερωτημάτων όπως για παράδειγμα για ποιο λόγο η Εισαγγελέας της ΕΥΠ κυρία Βλάχου υπέγραψε 6 φορές για την παρακολούθηση για τουλάχιστον ένα χρόνο του κ.  Χατζηδάκη. Σημείωσε ακόμα πως και  οι 156 βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ είναι πλέον συνένοχοι.

naftemporiki.gr