Skip to main content

Δημοσκόπηση: Οκτώ στα 10 παιδιά έχουν δει να παραβιάζονται δικαιώματα άλλων παιδιών

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Το 82% των εφήβων και νέων δηλώνει ότι έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας κάποιας παραβίασης δικαιώματος άλλου παιδιού.

Δημοσκόπηση με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδεικνύει ότι 8 στους 10 νέους έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας κάποιας παραβίασης δικαιώματος άλλου παιδιού.

Στη δημοσκόπηση που έγινε μέσω της πλατφόρμας «U-Report Greece» της UNICEF και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, συμμετείχαν 384 έφηβοι και νέοι, ηλικίας 14-34 ετών, από όλη την Ελλάδα, με το 65% των συμμετεχόντων ηλικίας 15-19 ετών.

Την πλατφόρμα U-Report δημιούργησε η Unicef το 2011 και χρησιμοποιείται από περισσότερα από 20 εκατομμύρια παιδιά και νέους ηλικίας 14-35 ετών σε 91 χώρες, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που τους αφορούν.

Το 58% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση πιστεύει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών γίνονται εν μέρει σεβαστά στην πράξη, το 21% ότι γίνονται όλα σεβαστά και το 13% ότι δεν γίνεται κανένα δικαίωμα του παιδιού σεβαστό.

Το 71% ήταν παρών σε κάποια παραβίαση δικαιώματος παιδιού αλλά δεν αντέδρασε, είτε γιατί φοβήθηκε είτε γιατί δεν ήξερε πώς να αντιδράσει, ενώ μόλις το 11% ήταν παρών και αντέδρασε, ενημερώνοντας κάποιον υπεύθυνο ενήλικο. Το 18% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν έχει συμβεί παραβίαση μπροστά του.

Οι νέοι ρωτήθηκαν αν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνει ένα παιδί αν παραβιαστούν τα δικαιώματά του και το 67% απάντησε ότι πρέπει να μιλήσει σε κάποιο αρμόδιο φορέα ή αρχή, το 28% να απευθυνθεί σε γονείς και το 5% σε δασκάλους.

Σε ερώτηση για το αν οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αποτελεί νόμο της Ελλάδας εδώ και 30 χρόνια, οι απαντήσεις ήταν μοιρασμένες. Το 31% απάντησε ότι τη γνωρίζει, το 34% ότι δεν τη γνωρίζει και το 35% ότι κάτι έχει ακούσει, αλλά θα ήθελε να μάθει περισσότερα. Αντίστοιχα, το 46% δήλωσε ότι γνωρίζει κάποια από τα δικαιώματα που περιέχονται στη Σύμβαση, όχι όμως όλα, μόλις το 12% θεωρεί ότι γνωρίζει τα δικαιώματα της Σύμβασης, ενώ το 25% ανέφερε ότι δεν τα γνωρίζει και το 16% ότι δεν είναι σίγουρος/σίγουρη.

Το 26% θεωρεί ότι θα βρει πληροφορίες για τα δικαιώματα των παιδιών στο σχολείο, το 24% στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 31% σε ιστοσελίδες μη κυβερνητικών οργανώσεων και το 5% ότι θα ρωτήσει κάποιο φίλο ή συγγενή. Το 14% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει πού να βρει πληροφορίες.

Οι νέοι ζητούν σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών και των νέων (41%), επαρκείς νόμους που να προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών (22%), την καλλιέργεια κουλτούρας που να προάγει τα δικαιώματα των παιδιών (21%) και επαρκή ενημέρωση όλων των φορέων σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών (9%).

Η δημοσκόπηση θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, 12-2 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων.