Skip to main content

Naval: Αυτή είναι η πρόταση για τις 4 κορβέτες – Οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Gowind

Naval Group

Στην πρόταση περιλαμβάνεται ελληνική συμμετοχή στο 30% της αξίας της σύμβασης και προστιθέμενη αξία με πρόβλεψη για εκατοντάδες θέσεις εργασίας μακροχρόνια.

Στη δημοσιότητα  έδωσε η γαλλική Naval Group την πρότασή της για το πρόγραμμα κορβέτων του Πολεμικού Ναυτικό.  Η γαλλική πρόταση αφορά σε 4 κορβέτες Gowind με τις τρεις να ναυπηγούνται στην Ελλάδα και την πρώτη να παραδίδεται σε τρία χρόνια.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται ελληνική συμμετοχή στο 30% της αξίας της σύμβασης και προστιθέμενη αξία με πρόβλεψη για εκατοντάδες θέσεις εργασίας μακροχρόνια.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Naval Group, η κατασκευή της 1ης κορβέτας Gowind στη Γαλλία «θα διασφαλίσει την επιχειρησιακή ένταξη της από την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα μόνο 3 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης». «Οι επόμενες μονάδες», προστίθεται στην ανακοίνωση, «θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα με την πρώτη κορβέτα που θα κατασκευασθεί τοπικά στην Ελλάδα να παραδίδεται μόνο ένα χρόνο μετά την πρώτη μονάδα και στη συνέχεια με ρυθμό μια Gowind κάθε 12 μήνες».

Αναφορικά με την εκπαίδευση των Ελλήνων στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «κατά την παραγωγή του πρώτου πλοίου θα εξασφαλιστεί η μεταφορά τεχνολογίας που θα επιτρέψει την κατασκευή των κορβετών στην Ελλάδα».«Αυτό θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη αυτονομία για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη ναυτική και αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την εταιρεία, εξάλλου, περισσότερες από 55 ελληνικές εταιρείες έχουν προεπιλεγεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group. Όλες οι εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες ενσωματώνονται στις αλυσίδες εφοδιασμού της γαλλικής βιομηχανικής ομάδας και έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλους μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητές τους καθώς και το πιθανό οικονομικό τους όφελος και δυνατότητες προβολήσ στην παγκόσμια ναυτική αγορά.

Η κορβέτα Gowind

Όπως αναφέρει η Naval: «Το Gowind είναι ένα ισχυρό μαχητικό επιφανείας εξοπλισμένο με συστήματα στα πρότυπα του ΝΑΤΟ και αποδεδειγμένα στη μάχη. Οι Gowind έχουν επιλεγεί από τέσσερα κράτη και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε υπηρεσία με το αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό».

«Η κορβέτα Gowind ενσωματώνει εξελιγμένους και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και όπλα ικανά να αντιμετωπίσουν όλους τους τύπους συμβατικών και ασύμμετρων απειλών. Οι αισθητήρες (sonars, συστήματα EW, συστήματα ελέγχου πυρός) και τα οπλικά συστήματα (πύραυλοι επιφανειακής επίθεσης, τορπίλες, συστήματα RAM) είναι κοινά ή από την ίδια οικογένεια συστημάτων με αυτά που διαθέτους οι φρεγάτες Belharra/FDI».

Η Gowind έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με ασφάλεια, να απονηώνει και να ανακτά την ίδια κατηγορία ελικοπτέρων με τις FDI, συνεχίζει η ανακοίνωση της εταιρείας. Η γαλλική κορβέτα ενσωματώνει μέσω του συστήματος διαχείρισης μάχης Setis ένα ραντάρ 3D S-band με αποδεδειγμένη απόδοση έναντι μικρών στόχων καθώς και όλων των τύπων αεροσκαφών, σε συνδυασμό με παθητικούς αισθητήρες που παρέχουν άμεσες προειδοποιήσεις και αντίμετρα. «Το σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων RF και IR παρέχει στη κορβέτα μια εκτεταμένη ικανότητα αεράμυνας, σε μεσαία έως πολύ μικρή εμβέλεια».

«Η ελαφριά τορπίλη MU90 που διαθέτει η Gowind παρέχει ισχυρές δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου»,καταλήγει η ανακοίνωση της Naval Group.

Η κορβέτα Gowind είναι μαχητικό επιφανείας, εξοπλισμένη με διαλειτουργικά συστήματα μάχης. Ενσωματώνει τελευταίας γενιάς αισθητήρες και όπλα ικανά να αντιμετωπίσουν όλους τους τύπους συμβατικών και ασύμμετρων απειλών σε ανοιχτές και κλειστές θάλασσες. Ανάμεσα στα αλλά, διαθέτει αισθητήρες σόναρ, συστήματα EW, σύστημα ελέγχου πυρός και όπλα όπως πυραύλους επιφανείας, τορπίλες, σύστημα RAM.

Στην επιφάνεια, η Gowind χρησιμοποιεί – μέσω του συστήματος διαχείρισης μάχης Setis® – ένα ραντάρ παρακολούθησης 3D S-band έναντι μικρών στόχων καθώς και όλων των τύπων αεροσκαφών, σε συνδυασμό με παθητικούς αισθητήρες που παρέχουν άμεσες προειδοποιήσεις και αντίμετρα. Είναι εξοπλισμένη με κάθετα εκτοξευόμενο σύστημα πυραύλων RF και IR για αεράμυνα σε μεσαία έως πολύ μικρή εμβέλεια.

Κάτω από την επιφάνεια, η Gowind διαθέτει ανθυποβρυχιακή ικανότητα με σόναρ, ικανή να καλύψει όλο το φάσμα των επιχειρήσεων»