Skip to main content

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Άσκηση ετοιμότητας από ΕΛ.ΑΣ. – Fraport

ΕΛ.ΑΣ.

Περιστατικό «απειλής χρήσης "βρώμικης βόμβας"» και παράλληλη εκδήλωση περιστατικού «ομηρίας» εντός του τερματικού σταθμού.

Άσκηση στον αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, από 21 έως 23 Νοεμβρίου, από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Κρίσεων του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη Fraport Greece.

Η πρώτη φάση της υλοποιήθηκε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τις Υπηρεσίες των συμμετεχόντων, ενώ η δεύτερη αφορούσε άσκηση πεδίου ευρείας κλίμακας με φυσική παρουσία όλων των συμμετεχόντων (ΕΛ.ΑΣ., Π.Σ., Ε.Κ.Α.Β., Γ.Γ.Π.Π., Ε.Α.Ε.Ε., Fraport Greece). Πήραν μέρος 153 παίκτες, 83 ελεγχόμενοι παίκτες, 29 παρατηρητές, 24 αξιολογητές, 13 ελεγκτές ροής, καθώς και πέντε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στο Κέντρο Ελέγχου άσκησης.

ΕΛ.ΑΣ.

Το σενάριο της άσκησης εστιάστηκε στις διαδικασίες ανταπόκρισης σε περιστατικό απειλής χρήσης «βρώμικης βόμβας» (συνδυασμός ραδιολογικού παράγοντα με εκρηκτικές ύλες), με παράλληλη εκδήλωση περιστατικού ομηρίας (αυθόρμητη οχύρωση δραστών), εντός του τερματικού σταθμού του αερολιμένα Θεσσαλονίκης.

ΕΛ.ΑΣ.

Ο σκοπός διεξαγωγής της άσκησης ήταν η δοκιμασία του υπό εκπόνηση Σχεδίου Αντιμετώπισης Καταστάσεων Εκτάκτων Αναγκών της Ελληνικής Αστυνομίας για τον αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» και η διασύνδεσή του με άλλα γενικά και ειδικά σχέδια (ΣΥ.ΔΙ.Π.Ε.Κ. «Πολυδεύκης», «Πανδώρα», «Θησέας», «Ίκαρος», «Νικίας»).

Η άσκηση αποτέλεσε μέρος μιας σειράς δράσεων, στο πλαίσιο συνεργασίας του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με τη Fraport Greece, σχετικά με την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Ελληνικής Αστυνομίας ως προς την ασφάλεια των 14 περιφερειακών αερολιμένων της παραχωρησιούχου εταιρείας.