Skip to main content

Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου απέτισε φόρο τιμής στους εξεγερθέντες του 1973

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στις 13:00 για να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης. Θα ακολουθήσει η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Πολίτες κάθε ηλικίας, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων, κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε από νωρίς το πρωί στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, αποτίοντας φόρο τιμής στους εξεγερθέντες του 1973.

Menelaos Myrillas / SOOC

Η χτυπημένη από τα τανκς πόρτα και το μνημείο των φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους σκεπάστηκε από γαρίφαλα και στεφάνια.

Menelaos Myrillas / SOOC

Πολίτες κάθε ηλικίας, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, συλλόγων και της πανεπιστημιακής κοινότητας προσήλθαν στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που άνοιξε από νωρίς τις πύλες του, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ / INTIME NEWS

Ιδιαίτερο χρώμα έδωσε στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις η μεγάλη προσέλευση οικογενειών με μικρά παιδιά, που άφησαν λουλούδια και ζωγραφιές στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Menelaos Myrillas / SOOC

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στις 13:00 για να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, κατά την οποία θα γίνει η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού προηγηθεί το προσκλητήριο των νεκρών.

Οι τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ / INTIME NEWS

Σε δήλωσή της η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε πως η σημερινή επέτειος συμβολίζει την πολιτική ελευθερία και μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής και απαιτητικός. «Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων, τους φοιτητές και τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αναγνωρίζουμε το χρέος μας να διαφυλάξουμε την ποιότητα των θεσμών και την ανοικτή προοπτική της κοινωνίας μας» τόνισε.

ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ / INTIME NEWS

Σε μήνυμα του για τη σημερινή επετειο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως «το Πολυτεχνείο ήταν μια κορυφαία στιγμή εθνικής ανάτασης, πολύ μεγάλη για να χωρέσει στις μικρές κομματικές σκοπιμότητες».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

«Σχεδόν μισόν αιώνα από την πιο δυνατή πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας, η μνήμη τροφοδοτεί την τιμή. Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι μουσειακό έκθεμα, ούτε αντικείμενο σφετερισμού. Συναιρώντας τη συλλογική στράτευση για τη Δημοκρατία με τα στοιχήματα του μέλλοντός της, δεν εξαντλείται στην ανατροπή της τυραννίας. Αντίθετα, το αίτημα για ‘Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία’ ταξιδεύει στην Ιστορία» αναφέρει.

5.500 αστυνομικοί επί ποδός

Σε ισχύ έχουν τεθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με 5.500 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός. Οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και με διμοιρίες από την περιφέρεια, ενώ ένα «δίχτυ ασφαλείας» έχει απλωθεί πάνω από την Αθήνα.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται από την ΕΛΑΣ στη φύλαξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, πρεσβειών και κυβερνητικών κτιρίων. Παράλληλα, αστυνομικοί με πολιτικά βρίσκονται σε καίρια σημεία της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, ενώ πραγματοποιούνται προληπτικοί έλεγχοι.

Από αέρος, drones και ελικόπτερο θα δίνουν κατά τη διάρκεια της πορείας, συνεχώς, εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ, ενώ θα παρακολουθούνται και ταράτσες πολυκατοικιών, ειδικά στην περιοχή των Εξαρχείων, από όπου προηγούμενες φορές ορισμένα άτομα πετούσαν διάφορα αντικείμενα με στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις. Εξονυχιστικοί έλεγχοι θα γίνονται και σε σημεία όπου θα υπάρχουν ενδείξεις ή πληροφορίες ότι κάποιοι μπορεί να έχουν κρύψει «πολεμοφόδια».

Επίσης ειδικά θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού της ΕΛΑΣ, οι «αύρες», θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, έτοιμες να επέμβουν σε κάθε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω των επετειακών εκδηλώσεων έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, ενώ έχουν ανακοινωθεί τροποποιήσεις στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ο σταθμός «Μέγαρο Μουσικής» του μετρό θα κλείσει στις 15:00 και οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» θα κατεβάσουν ρολά στις 16:30 με εντολή της ΕΛΑΣ. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς στάση, ενώ οι σταθμοί αναμένεται να ανοίξουν μετά την ολοκλήρωση της πορείας.

 naftemporiki.gr