Skip to main content

Η Βαλκανική οδός και πάλι κύρια πύλη μετανάστευσης προς την ΕΕ

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex, το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν 70.000 παράνομες διελεύσεις συνόρων στα Βαλκάνια, σημειώνοντας αύξηση 205% σε σχέση με πέρυσι.

Η «Βαλκανική οδός» καθίσταται για άλλη μια φορά μια από τις κύριες οδούς πρόσβασης στην ΕΕ, γράφει το γαλλικό περιοδικό Marianne. «Περνά από την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία, πριν διακλαδωθεί στην Ουγγαρία, την Κροατία ή τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανάλογα με το επίπεδο ελέγχου, την αστυνομική βία και τη συνενοχή των δικτύων των λαθρεμπόρων. Όμως τα μονοπάτια που ακολουθούν οι εξόριστοι συνεχίζουν να εξελίσσονται».

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex, το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν 70.000 παράνομες διελεύσεις συνόρων στα Βαλκάνια, σημειώνοντας αύξηση 205% σε σχέση με πέρυσι.

Για όσους ακολουθούν τη «χερσαία διαδρομή», το πρώτο βήμα είναι να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο που αποτελεί σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Πολλές ομάδες εξόριστων εγκλωβίζονται τακτικά στα νησάκια του ποταμού καθώς απωθούνται από τους Έλληνες συνοριοφύλακες. Στις 15 Οκτωβρίου η ελληνική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα αφόρητα βίντεο 92 Αφγανών και Σύρων τους οποίους οι Τούρκοι συνοριοφύλακες φέρεται να ανάγκασαν να γδυθούν εντελώς πριν τους σπρώξουν προς τα ελληνικά σύνορα. Οι Έλληνες συνοριοφύλακες συχνά κάνουν παράνομες απωθήσεις σε αυτό το μέρος. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι μετανάστες πρέπει ωστόσο να μπορούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου εκεί, ακόμη και αν τελικά η αίτησή τους απορριφθεί.

«Ταρίφα» χιλιάδων ευρώ

Οι ταρίφες ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ για να φτάσει κανείς από την Ελλάδα στη Σερβία, όπου οι αρχές έχουν αρχίσει να χτίζουν ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων τους.

Άλλοι, φεύγουν από την Ελλάδα και πηγαίνουν στην Αλβανία, πριν φτάσουν στο Μαυροβούνιο.

Ένα άλλο σημάδι ανησυχίας της Ένωσης: έχουν υπογραφεί ad hoc συμφωνίες με την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, που προβλέπουν την ανάπτυξη της Frontex στα σύνορα των χωρών αυτών με τρίτα κράτη, ενώ η ευρωπαϊκή αποστολή μπορούσε μέχρι τώρα να περιπολεί μόνο τα σύνορα αυτών των χωρών με άλλο κράτος της Ένωσης.

Η Επιτροπή χορήγησε επίσης μια επέκταση προϋπολογισμού κατά 39,2 εκατομμύρια ευρώ στη Frontex, παρόλο που βρίσκεται στο επίκεντρο κατηγοριών μετά τη δημοσίευση μιας καταδικαστικής έκθεσης της OLAF, που επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της σε παράνομες απωθήσεις στην Ελλάδα, σημειώνει το γαλλικό περιοδικό.