Skip to main content

Ειδικό δικαστήριο: Κατέθεσε η πρώην Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη

Να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην εισαγγελία προκειμένου να ασκηθεί μήνυση για ψευδορκία σε βάρος του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ζήτησαν οι συνήγοροι της Ελένης Τουλουπάκη.

Παρεμβάσεις και απειλές δέχθηκε, όπως κατέθεσε στο ειδικό δικαστήριο η πρώην εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη, από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σε υπόθεση του αποβιώσαντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

«Έχω υποστεί, μεγάλες πιέσεις και αδιανόητη καταδίωξη. Όμως δεν σχετίζω  τον κατηγορούμενο, με την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος μου. Υπέστην δημόσια διαπόμπευση. Υπέβαλα σε βάρος του Παπαγγελόπουλου και για τις πιέσεις που δέχθηκα, χειρόγραφη αναφορά. Το έκανα αυτό για να διασφαλίσω τη μυστικότητά της. Την υπέβαλα στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και τον τότε διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, χωρίς να δώσω την παραμικρή δημοσιότητα».

Όπως κατέθεσε η μάρτυρας σε συνάντηση που είχε με τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό δικαιοσύνης στο υπουργείο με δική της πρωτοβουλία ο κ. Παπαγγελόπουλος της άσκησε πιέσεις για χειρισμούς στην υπόθεση Βγενόπουλου, ενώ πρόσθεσε ότι σε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που ακολούθησαν είχε εξαπολύσει απειλές, όπως «αν θέλεις να κάνεις Χριστούγεννα στο σπίτι σου, με την οικογένεια σου…», «κρατάς στα χέρια σου βόμβα που θα σκάσει», «υπάρχει ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος σου».

Παπαγγελόπουλος: Ψεύδεται ο Αθανασίου

Να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην εισαγγελία προκειμένου να ασκηθεί μήνυση για ψευδορκία σε βάρος του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ζήτησαν οι συνήγοροι της Ελένης Τουλουπάκη.

Σχολιάζοντας την κατάθεση του πρώην οικονομικού εισαγγελέα, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε στο δικαστήριο:

«Υπάρχουν δύο δεδομένα. Είτε ο κ. Αθανασίου λέει αλήθεια και εγώ ψεύδομαι, είτε εγώ λέω αλήθεια και αυτός ψεύδεται. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα.

Εάν ψεύδεται, έχει διαπράξει ψευδορκία. Εάν όσα κατέθεσε είναι αληθή, έχει διαπράξει κατάχρηση εξουσίας ή παράβαση καθήκοντος.

Εάν ισχύουν όσα λέει, έπρεπε να σχηματίσει δικογραφία σε βάρος μου. Το λιγότερο να αναφερθεί αρμοδίως για παράβαση καθήκοντος και το περισσότερο για κατάχρηση εξουσίας. Εκτός από την ποινική υπάρχει και η ηθική απαξία.

Εάν λέει αλήθεια και είμαι εγώ ο ψεύτης και άρα ανέχτηκε για ένα χρόνο την απαράδεκτη συμπεριφορά μου ως υπουργού, είπε χωρίς να ντρέπεται, γιατί εγώ ντράπηκα, ότι, ήθελε να κάνει τη δουλειά του».